Popisom stanovništva do vecih prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija Srba Istre održala je u Puli javnu tribinu na temu «Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj 2011.», na kojoj su uz Milana Rašulu i Radomira Jankovica, predsjednika vijeca srpske nacionalne manjine Grada Pule i Istarske županije, sudjelovali i konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Milivojevic, pulski dogradonacelnik Fabrizio Radin i drugi predstavnici manjinskih tijela u Puli i županiji, a sa sat i pol zakašnjenja tribini u hotelu Pula se pridružio i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog Narodnog Vijeca.

Tribina je organizirana s ciljem ostvarivanja niza prava nacionalne zajednice Srba, od politickih, nacionalnih i radnih, do statusnih, obrazovnih i kulturnih. Uz to, upozorilo se na cinjenicu da o izjašnjavanju o pripadnosti srpskoj nacionalnoj zajednici ovisi broj srpskih zastupnika u Saboru, vijecima i lokalnim izvršnim vlastima, kao i zaposlenost Srba u državnim službama i javnim ustanovama, zastupljenost i uporaba srpskog jezika i cirilicnog pisma u društvu i medijima, no i upotreba srpskog znamenja i simbola. Takoder, o izjašnjavanju ovisi i ocuvanje srpske kulture i tradicije te pravo na samostalnu organizaciju i udruživanje.

Na tribini se upozorilo na to da posljednji popis stanovništva iz 2001. nije donio vjerodostojne i primjerene podatke o broju Srba u Hrvatskoj i to iz razloga nepopisivanja izbjeglica, straha od izjašnjavanja i nedovoljne zastupljenosti Srba medu popisivacima. (N. HAUSER)


Podijeli: Facebook Twiter