Popis stanovništva produžen za dva dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popisivanje stanovništva trebalo je biti završeno jucer, ali buduci da sva kucanstva nisu obradena, akcija je produžena za još dva dana.

Naime, u Državnom zavodu za statistiku javljaju da ce se popis stanovnika obavljati još danas i sutra, ali iskljucivo u popisnim centrima. Dakle, popisivaci više nece obilaziti domove te se nepopisani gradani trebaju sami uputiti u najbliži popisni centar.

- Iznimno, ukoliko pojedine osobe ni 28. travnja ne budu popisane iz bilo kojeg razloga, ostavljamo mogucnost popisivanja u popisnim centrima tijekom petka i subote, 29. i 30. travnja, od 8 do 18 sati, istaknula je jucer Maja Markovic iz DZS-a.

Popisni centri u Puli nalaze se na adresi Forum 13 i u Mjesnom odboru Veruda, Banovceva 6. Na Forumu kažu da su gužve velike te da ce centri biti otvoreni do 20 sat.

- Odreden broj osoba još nije popisan, nekima su obavijesti ostavljene u poštanskom sanducicu, ali se gradani nisu javili i dogovorili susret s popisivacima. No, u nekim slucajevima gradani su prijavili da obavijesti nisu uopce dobili. Popisivanje je stoga produljeno, kazala je Mirijana Horvat, koordinatorica za popis stanovništva Istarske županije.

Neki su nam gradani potvrdili da su uzaludno cekali na dolazak popisivaca, a takoder vele da nisu dobili obavijest. Kad su shvatili da popisivaci nece doci, sami su se uputili u popisni centar, gdje su nezadovoljno konstatirali da su gužve prevelike.

Iako je prema Zakonu o popisu stanovništva sudjelovanje u popisu obvezno, te su propisane kazne od 300 do 800 kuna za one osobe koje odbiju dati podatke ili daju netocne podatke, dosadašnja praksa popisivanja stanovnika pokazuje da nitko nikad nije bio sankcioniran.

Ako ovog puta država bude rigoroznija, upitno je na koji ce se nacin gradanima sjesti na racun i kako ce se uopce utvrditi je li netko dao nepotpuni ili krivi podatak. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter