Popis stanovništva obraduje tek 20-ak ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zavod za statistiku (DZS) još nije osigurao potreban broj radnika za obradu podataka prikupljenih popisom stanovništva provedenog prije godinu dana. Taj bi posao trebalo raditi 400 radnika kako bi se ispoštovao zakonski rok do kraja godine za obradu svih podataka prikupljenih popisom stanovništva. Medutim, taj posao trenutno radi samo 20-ak radnika DZS-a.

Do konca veljace posao obrade podataka radilo je 60-tak osoba, medu kojima 41 osoba privremeno zaposlena. Njima su ugovori o djelu, odnosno studentski ugovori istekli sa zadnjim danom veljace, a s obzirom da DZS nije pribavio sredstva za placanje potrebne radne snage, niti su novi radnici osigurani, niti je produžena suradnja ranije angažiranim "honorarcima".

DZS, medutim, i dalje "intenzivno radi na zapošljavanju djelatnika potrebnih za obradu podataka". A na odgovor o intenzivnom radu, cekali smo tri tjedna. Na koji nacin ce biti angažirani radnici, ako uopce DZS i angažira dodatnu radnu snagu, još je nepoznanica. Pa se tako niti ne zna koliko je novca DZS-u potrebno da bi zaposlili potreban broj radnika.

Za financiranje poslova popisa stanovništva u djelokrugu Državnog zavoda za statistiku (DZS) proracunom je osigurano 161,4 milijuna kuna. Do veljace ove godine za taj je posao utrošeno 85 milijuna kuna, a prema izjavama Ivana Kovaca, ravnatelja DZS-a s pocetka veljace, financijske uštede na popisu stanovništva bit ce do 40 milijuna kuna. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter