Popijac: Ocuvati radna mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva ?uro Popijac rekao je da je Vlada svjesna teškoca u kojima se nalazi gospodarstvo, a koje "jest teško, ali sasvim sigurno nije bezizlazno". "Svi analiticari najavljuju, a to je receno i na današnjoj sjednici Vlade, da se u iducoj godini ocekuje rast BDP-a od 0,5 posto. To je svakako dobra vijesti s obzirom na sve ono što nas je zadesilo u ovoj godini", kazao je Popijac u središnjem Dnevniku HTV-a.

Smatra i da ce otvaranje pregovora s EU-om sasvim sigurno pozitivno djelovati na gospodarske tokove. Najvažnijim je istaknuo odlucnost Vlade za nastavkom ili cak ubrzavanjem bolnih reformi i rezova koje nas ocekuju u iducoj godini.

Ministar gospodarstva rekao je da ce pitanje hrvatskih brodogradilišta morati biti riješeno u najskorije vrijeme jer nas na to požuruju neke obveze kojih smo svjesni i koje je Vlada potpisala puno ranije. "To ce biti jedan od prioriteta i rada Ministarstva gospodarstva, ali i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i svih ostalih koji ce biti ukljuceni u to", rekao je. Dodao je da je o modelima još rano govoriti, ali da se vrlo brzo krece u rješavanje tog problema.

Upitan kako planira pokrenuti gospodarstvo, Popijac je najavio opce rasterecenje od vanporeznih nameta te pokretanje pomoci hrvatskim tvrtkama u teškocama. "Tu cemo zajednicki pokušati pronaci modele kako ih rješavati s tim tvrtkama, s gospodarskim sektorima, ali i financijskim institucijama koje moraju biti ukljucene i zainteresirane za rješavanje tih problema", kazao je. Kljucnim je ocijenio pitanje pokretanja novog gospodarskog ciklusa.

Upitan o negativnim reakcijama sindikata na njegov izbor za novog ministra gospodarstva, Popijac je kazao da ce ih vrlo brzo razuvjeriti nekim kadrovskim rješenjima, ali i otvaranjem novih i kvalitetnijih vidova socijalnih dijaloga.

Ministar je prioritetnim zadatkom u gospodarstvu istaknuo ocuvanje radnih mjesta. "Nikako ne smijemo ni jednim cinom smanjivati ili još više potencirati pad potrošnje", kazao je. Najavio je da ce jedna od kljucnih mjera koja ce se dogoditi biti usmjerena na zaustavljanje pada potrošnje jer to odmah generira i novu nezaposlenost i u industriji i u trgovini.

"Treba prvo stvoriti preduvjete novog zapošljavanja u gospodarstvu, a za to je potrebno potaknuti novi investicijski ciklus u industriji i svim onim mogucim drugim gospodarskim sektorima gdje mnogi investitori cekaju da udu sA svojim kapitalom", rekao je Popijac.


Podijeli: Facebook Twiter