Pop Art & Beyond

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak grafickih radova poznatih svjetskih autora, od Andyja Warhola, Roya Lichtensteina, Jamesa Rosenquista, Roberta Rauschenberga, Toma Wesselmanna do Alexandera Caldera, Johna Chamberlaina i Sama Francisa, koji utjelovljuju iznimno zanimljivo i revolucionarno poglavlje americke umjetnosti druge polovice 20. stoljeca sve do 20. rujna, izloženo je u novigradskom Muzeju Lapidarium.



- "Pop Art & Beyond" u svom odabranom kontekstu sažima karakteristicne smjernice svog vremena - raznovrsnu graficku produkciju vodecih predstavnika pop arta, uz autore koji su istovremeno djelovali u okrilju apstraktnog ekspresionizma i drugih umjetnickih smjernica koje su pristizale iz predratne Europe, rekla je ravnateljica Muzeja Ketrin Milicevic Mijošek o izložbi koja je realizirana u suradnji s Galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane i predstavlja djela iz zbirke Lazara Vujica i Žive Škodlar Vujic.



Izložbu je otvorio likovni kriticar Brane Kovic, autor teksta prateceg kataloga, u prisutnosti brojnih ljubitelja umjetnosti, Žive Škodlar Vujic, županijskog procelnika za kulturu Vladimira Torbice i zamjenice gradonacelnika Novigrada Sonje Šikanic.

- Prikazan je isjecak iz opsežne i raznovrsne graficke produkcije pop arta, nadograden odabranim ostvarenjima njegovih suputnika koji svaki na svoj nacin prikazuju pluralizam tendencija u americkoj umjetnosti proteklih desetljeca u dovoljnoj mjeri i opsegu kontekstualizira to zanimljivo i važno poglavlje iz nedavne povijesti likovnog stvaralaštva, ciju vrijednost sve više spoznaju i struka i širi auditorij, a ponajprije krugovi kolekcionara koji su medu prvima prepoznali njegovu dalekosežnost, zapisao je, izmedu ostalog, Kovic.


Podijeli: Facebook Twiter