Pooštrene kontrole bolovanja

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a usvojen je novi Pravilnik o provedbi nadzora i kontrole prema kojem se proširuju ovlasti i obveze kontrolora HZZO-a, prvenstveno za provjeru bolovanja te namjenskog korištenja sredstava za ugovorenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Kontrola bolovanja uključuje pregled medicinske i druge dokumentacije kod izabranog doktora, ali i obvezan pregled osiguranika u ordinaciji njegovog obiteljskog liječnika, u prostorima HZZO-a ili u domu osiguranika.

Ako se osiguranik, koji je uredno pozvan, ne odazove pozivu na pregled, a svoj nedolazak ne opravda ili ne omogući pregled u stanu, kontrolori HZZO-a mogu predložiti obustavu naknade plaće za vrijeme bolovanja.

Provedbom javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova s Osnovne i Dopunske liste ušteđeno je oko 300 milijuna kuna godišnje, poručuju iz HZZO-a. Tvrde da su osam posto manji izdaci za lijekove postignuti isključivo snižavanjem cijena lijekova koji se već nalaze na listama pa osiguranici i dalje imaju mogućnost dobivanja svih 3.299 oblika lijekova s Osnovne te 650 s Dopunske liste.

Da bi se smanjio pritisak na bolničke laboratorije i skratile liste čekanja, provjera TSH tireotropnog hormona štitnjače i PSA - prostata specifičnog antigena moći će se na teret HZZO-a obavljati i u primarnim laboratorijima koji za to imaju uvjete.

Što se drugih novina tiče, osiguranicima koji prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima ostvaruju pravo na bocu s kisikom, osigurava se besplatna opskrba i punjenje boce. Dakle, taj će trošak odsad pokrivati obvezno zdravstveno osiguranje. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter