Ponzijev "Pakao" i filmovi Ettorea Scole


Muzej Lapidarium u Novigradu priređuje izložbu talijanskog ilustratora Emiliana Ponzija i projekcije filmova talijanskog redatelja Ettorea Scole, što je organizirano u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, a u povodu 16. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu.

Izložba radova na temu Danteovog "Pakla" Emiliana Ponzija moći će se razgledati od danas do petka. Projekcije talijanskih filmova na rasporedu su u utorak u 18 sati, kada će se prikazati "La cena" a dan kasnije u isto vrijeme na redu je film "La famiglia".

Zanimljive ilustracije

"Pakao" je dvadesetosmi broj časopisa "Un Sedicesimo", iz prestižne biblioteke u izdanju Corraini, koja je ugostila neka od najvažnijih imena iz svijeta umjetnosti, dizajna i komunikacije, kao što su Steven Heler i Giulio Iacchetti. Ponzi je ilustrator koji živi i radi u Milanu. Njegov rad uporabom tekstura, grafičkih linija i esencijalnosti komunicira na izravan i sintetički način. Ponzijeve ilustracije pojavljuju se na reklamama, u časopisima, knjigama, dnevnim novinama i animacijama. Među međunarodnim naručiteljima njegovih radova nalaze se The New York Times, Le Monde, Time, The Economist i brojni drugi, a među talijanskim La Repubblica, Feltrinelli, Il Sole 24 Ore, Mondadori, Triennale Design Museum. Dobitnik je brojnih priznanja. Nagradu za izvrsnost dodijelili su mu Print, How International Design Award, Communication Arts Illustration Annual i American Illustration Annual. Godine 2011. izdavačka kuća Corraini objavljuje knjigu Ponzijevih radova "10x10".

Drama ljubomore

Scola je bio talijanski filmski redatelj i scenarist. Od 1954. godine pisao je scenarije, a režijom se počeo baviti 1964. Nakon velikog uspjeha populističke komedije "Drama ljubomore" (1970.), stvorio je žanrovski i stilski vrlo raznolik opus - "Brutti, sporchi e cattivi" (1976.), "Il sorpasso" (1962.), "Una giornata particolare" (1977.), "La cena" (1998.) i "La famiglia" (1987.)

U filmu "La famiglia" (1987.) uloge tumače Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli, Fanny Ardant, Philippe Noiret i Charles Dapporto, a prikazuje kronike života nekoliko generacija srednje klase rimske obitelji, od 1906. do 1986. godine. Pripovjedač je Charles, profesor talijanskoga jezika koji pripovijeda svoj život od dana njegovog krštenja do danas, gdje je okružen djecom i unucima.

Uloge u filmu "La Cena" imali su Fanny Ardant, Stefania Sandrelli, Vittorio Gassman i Giancarlo Giannini. Film je to koji istražuje ljudske odnose kroz niz kratkih priča čiji su protagonisti gosti restorana koji vodi Fiora (Fanny Ardant). (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter