Ponuditi uvid u kretanja na međunarodnoj književnoj sceni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana pokrenut novi međunarodni elektronički časopis pod nazivom ZiN (https://www.zvonainari.hr/zin-daily). U prvim danima na stranicama časopisa objavljeni su, između ostalih, prijevodi na engleski jezik pjesama Sime Mraovića, novi radovi Dinka Telećana i mađarskog kolege Zoltana Danyija, pjesme Neve Lukić, Dennisa Phillipsa i Davora Šalata, fotografije Stana Lafleura...

Iza novog časopisa stoji Udruga za proizvodnju kulture ZVONA i NARI, a sam naziv dolazi od istoimene književne rezidencije u Ližnjanu. U tom je književnom svratištu u posljednjih šest godina boravilo stotinu pisaca, prevoditelja, urednika, nakladnika, knjižničara i drugih profesionalaca i umjetnika koji se u svom radu bave knjigom.

- ZiN Daily višejezični je časopis koji ima ambiciju kroz spoj formi, estetika, autentičnih glasova i različitih medija ponuditi uvid u kretanja na međunarodnoj književnoj sceni. Smisao časopisa jest stvoriti jedinstvenu umjetničku zajednicu koja postoji kako virtualno tako i na točno određenom mjestu jer svi suradnici imaju priliku surađivati i u prostoru ližnjanskog svratišta. Pozivamo na suradnju domaće i inozemne autore. Cilj je izgraditi zajedničku platformu za književnu, kulturnu i društvenu razmjenu, mjesto gdje će se kroz prizmu umjetničkog rada aktivno propitivati društveno-politička kretanja, mjesto međusobne solidarnosti i nadahnuća, kazali su Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen iz Zvona i Nari.

Časopis je višejezični: trenutno se primaju i objavljuju tekstovi na osam jezika, ali taj će se broj s vremenom povećavati. Engleski jezik u časopisu služi kao poveznica, no sadržajno je cilj predstaviti rad autora ne samo u izvorniku, već i u što većem broju prijevoda. "U svijetu koji se zatvara unutar uskih granica, u svijetu u kojem strah postaje osnovna valuta, ZiN Daily nastojat će stvoriti prostor slobode i spajanja, prekoračenja granica koje nas sputavaju, vele Grgorinić i Rađen, koji uređuju taj časopis uz kanadskog pisca i prevoditelja Daniela Allena Coxa.

Više informacija o časopisu, kao i o načinu na koji zainteresirani suradnici mogu poslati svoje tekstove te audio i vizualne priloge nalazi se na: https://www.zvonainari.hr/contact. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter