Ponudio podatke o istrazi u zamjenu za darove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na riječkom Županijskom sudu održana je sjednica kaznenog optužnog vijeća vezano uz USKOK-ovu optužnicu podignutu protiv 40-godišnjeg bivšeg voditelja Službe općeg kriminaliteta PU istarske Vlatka Jovičića, 58-godišnjeg slovenskog biznismena s austrijskim državljanstvom Mire Oblaka, 40-godišnjeg ugostitelja Zdravka Mirosavljevića i 54-godišnjeg administrativnog referenta Željka Berića, no na (ne)potvrđivanje optužnice trebati će pričekati još neko vrijeme.

Naime, obrana je podnijela prijedloge za izdvajanjem određenih dokaza kao nezakonitih što je vijeće odbilo, no imaju pravo na žalbu. O žalbama odlučuje potom Vrhovni sud, a tek nakon što bude donijeta ta odluka moći će se zakazati novi termin optužnog vijeća.

Ponudio uslugu

Optužnicom se Jovičić tereti da se u razdoblju od studenog 2012. do početka prosinca 2014. godine u Puli, kao voditelj Službe općeg kriminaliteta PU istarske, obratio Miri Oblaku, protiv kojeg je kao i protiv više drugih fizičkih i pravnih osoba Odjel gospodarskog kriminaliteta provodio kriminalističku obradu, ponudivši da može dobivati informacije i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja. Oblak je na to pristao, zainteresiran kako o tijeku obrade, tako i pozitivnom ishodu obrada, nakon čega se Jovičić raspitivao o tijeku kriminalističkog istraživanja, pozitivno prikazujući Miru Oblaka, govoreći da je prijava protiv njega lažna i da nije počinio kaznena djela. Ujedno je tražio od službenice koja je radila na predmetu "ako može što napraviti", a dobivena saznanja prenosio Oblaku.

Ponudio mu je i da može preko svoje poznanice požuriti postupanje u parnici koji je Oblak vodio pred Trgovačkim sudom u Zagrebu pa je suglasno dogovoru stupio u kontakt sa sutkinjom tražeći od nje da utječe na požurivanje rješavanja predmeta, na što ona nije pristala. U optužnici se navodi da je za protuusluge Jovičić u više navrata tražio novčane iznose i poklone te da je od Oblaka primio mito.

Prenosio podatke

Jovičić se nadalje tereti da je u razdoblju od 29. svibnja do 4. kolovoza 2014. godine u Puli, kao voditelj Službe općeg kriminaliteta PU istarske, na traženje više osoba, a svjestan da postupa protivno Zakonu o tajnosti podataka kao i pravilnicima koji reguliraju tajnost službenih podataka, uvidom u zbirke informacijskog sustava MUP-a RH te kontaktiranjem policijskih službenika prenosio neklasificirane podatke. Također, i da je 1. rujna 2014. godine u Puli iskorištavanjem svog službenog položaja posredovao da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti.

U posljednjoj točci optužnice navodi se da je Jovičić na traženje Mirosavljevića, kojem se obratio Berić zbog potrebe žurnog rješavanja njihovog zahtjeva za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju građevine uz nagradu osobi koja bi ishodila žurno donošenje rješenja, pristao da za obećanu naknadu ishodi žurno donošenje predmetnog rješenja te je to i učinio. Jovičić se tako tereti za trgovanje utjecajem i odavanje službene tajne, Oblak za davanje mita za trgovanje utjecajem, Mirosavljević za pomaganje u davanju mita za trgovanje utjecajem, a Berić za davanje mita za trgovanje utjecajem. (Š. BRNČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter