Ponude za gradnju nove pulske bolnice do 25. travnja

Goran Paić, Irina Pučić, Mira Benčić, Irena Hrstić i Lino Kuharić na današnjoj presici (D. ŠTIFANIĆ)
Goran Paić, Irina Pučić, Mira Benčić, Irena Hrstić i Lino Kuharić na današnjoj presici (D. ŠTIFANIĆ)

"Zbog izuzetno velikog interesa potencijalnih ponuditelja za gradnju nove bolnice, rok za otvaranje ponuda produljen je za dva tjedna. Naime, u tijeku je otvoreni javni natječaj, a ponude će se umjesto 11. travnja, otvarati 25. travnja, do kada se ponuđači mogu javiti", izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić.

Istaknula je da su zbog opsežne dokumentacije sami izvođači zatražili da se taj rok pomakne i dodala da ovo pomicanje rokova nipošto ne znači odustajanje od natječaja ili projekta izgradnje bolnice.

Izvijestila je i o nabavci novog ultrazvuka za ginekološke preglede (UZV color doppler), za koji je sredstva (748.500 kuna s PDV-om) osiguralo Ministarstvo zdravlja.

- Ovim aparatom sada smo u mogućnosti pratiti sve anomalije u trudnoći, kao i ginekološka oboljenja, kazao je dr. Lino Kuharić s ginekologije.

Tema su bile i liste čekanja - za neke pretrage one su se znatno produljile. Najdulje se čeka za ultrazvuk srca, čak deset mjeseci, što je tri mjeseca dulje nego ranije, dok se za kardiološki pregled sada čeka devet mjeseci, također tri mjeseca dulje. Za kolonoskopiju čeka se tri mjeseca, dok će pacijenti UZV štitnjače moći napraviti tek za jedanaest mjeseci, a za prvi pregled na red će doći za dva mjeseca.

Čak sedam i pol mjeseci čeka se za oftalmološki pregled, što je također tri mjeseca dulje, šest mjeseci treba čekati pregled za vidno polje, a oni koji se jave u ambulantu za oftalmodijabetes čekaju i do osam i pol mjeseci. Nalazi Papa testa gotovi su za dva mjeseca, dok dermatološki pregled pacijenti čekaju pet mjeseci. Lista čekanja je za tri mjeseca produljena kod UZV-a abdomena, gdje se na tu pretragu sad čeka pet mjeseci, dok se na fizikalnu terapiju u prosjeku čeka tri i pol mjeseca.

Na pitanje jesu li ova produljenja rezultat smjenskog rada, koji je ministar zdravlja u nekim bolnicama ipak povukao, dr. Hrstić je odgovorila: "Ne bih se složila, pulska bolnica je još uvijek u smjenskom radu u stopostotnom opsegu jer kolektivni ugovor tako nalaže. Naime, duže od 16 sati se ne može raditi. Ovo produženje lista čekanja posljedica je manjka kadrova i sada je pitanje gdje ćete vi na toj vagi pomiriti broj osoblja i zakonsku regulativu", kazala je dr.Hrstić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter