Ponovo se tarankalo i tancalo spod mi Raklja sela


Rakalj je protekle subote slavio blagdan tradicije i običaja na 2. folklornim susretima Spod mi Raklja sela u organizaciji KUD-a Rakalj. Susreti se već drugu godinu zaredom održavaju u spomen na velikog zaljubljenika u folklor Milana Percana.

Manifestacija je i ove godine okupila velik broj sudionika iz tri folklorna društva te ugledne goste iz Slovenije. Večer je započela mimohodom sudionika do ljetne pozornice na Bolovanu, a čast da otvore susrete pripala je malim čuvarima baštine, mališanima Folklorne igraonice Dječjeg vrtića Vrtuljak Marčana i područnog odjeljenja Rakalj. Oni su zajedno sa svojom voditeljicom Sabinom Travičić pokazali kako se pleše stara polka, sette passi-špic polka i balun.

Raznolikost tradicije i bogatstvo narodnih nošnji predstavili su iskusniji folkloraši. Recitacija Roženice i svirka na roženicima "Mazurke na radost" uvela je u nastup domaćine KUD Rakalj. Rakljanci su predstavili sve sekcije društva, pa su tako mladi harmonikaši odsvirali tradicijske plesove Istre, Posavine i Slavonije, a mlađa grupa plesača otplesala je balun uz pratnju miha. Čula se i taranka "Moja mati siromaha" uz mih i roženice i "Rodila mi je loza grozda dva", nakon čega su plesači otplesali Mazurku i Balo di sedia.

Koreografijom Sesvetskog Prigorja "Tancala bih al ne mogu" i pjesmom "Vrbniče nad morem" predstavio se KUU "Prigorec" iz Sesvetskog Kraljevca. Društvo koje od zaborava čuva izvorne običaje, ples i pjesmu draganićkog kraja te istražuje, prikuplja i obnavlja veliko i specifično bogatstvo draganićke narodne nošnje je KUD "Sv. Juraj" iz Draganića. Oni su izveli pjesme i plesove draganićkog kraja "od čardaša prek poljke do drmeša".

Na pozornicu su izišli i članovi KUD-a "Frankopan" iz Severina na Kupi, otplesavši plesove "Ajn, cvaj, draj", "Špic polka" i "Čardaš".

Nakon ovih susreta, članovi KUD-a Rakalj otputovali su u Mađarsku na međunarodnu smotru folklora u Szeged gdje će predstaviti baštinu Istre i Hrvatske. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter