Ponovo poništen natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta


Agencija za poljoprivredno zemljište (APZ) ponovno je objavila da je poništila natječaje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Istri koje je ranije oglasila. Poništila je namjeru davanja u zakup 1.412 četvorna metra za 66 kuna godišnje na području Karojbe i čak 29,9 hektara za 13.702 kune u gradu Umagu, odnosno u katastarskim općinama Umag, Savudrija i Lovrečica.

Takva politika agencije nažalost nije nikakva novost. Prije mjesec dana je poništila natječaj za zakup 4,62 hektara na području grada Vodnjana, 11,9 hektara na području grada Rovinja i 13,92 hektara na području grada Buzeta.

Nakon što nisu zakupili tih 30,4 hektara, jedan je poljoprivrednik odustao od zakupa 3,6 hektara, a sada je bez zakupca ostalo još 30 hektara. Dakle, u samo mjesec dana država je poništila natječaje za zakup više od 64 hektara poljoprivrednog zemljišta u Istri koje je ranije oglasila.

Podsjećamo da je APZ pravdao odluke o poništenju natječaja time što pristigle ponude nisu bile valjane ili se nije javio nijedan poljoprivrednik. Najbolji primjer zašto se poljoprivrednici nisu javljali na natječaj su nam otkrili u Gradu Rovinju.

Oni vele kako su agenciji dostavili svu potrebnu dokumentaciju, radi objave natječaja, još sredinom 2013., a oni su javni poziv objavili tek krajem 2014., a u svibnju 2015. objavili kako nije bilo interesa za natječaj. Slično tome je bilo i sa zakupom zemljište na području Vodnjana i Buzeta.

Dakle, od trenutka kada su poljoprivrednici iskazali interes pa je, dok je država oglasila natječaj, prošlo još godinu i pol dana, a potom još najmanje pola godine do rezultata natječaja. Očito su mnogi odustali čekajući državno zemljište pa su pronašli alternativna rješenja. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter