Ponovo aktivirano opasno klizište u Juradima

Novo klizanje zemlje na padini ispod sela Juradi
Novo klizanje zemlje na padini ispod sela Juradi

- Nije nam do spavanja, uglas kažu Josip i njegova supruga Gracijela Marija Gregorović, nakon što su u Juradima primijetili novo klizanje terena. Gregorovići tvrde da u selu još uvijek nije u cijelosti riješen problem odvodnje oborinskih voda pa je kiša, koja ovih dana neprestano pada, ponovo aktivirala staro klizište.

- Primijetio sam ispod balkona da se asfalt odvojio nekoliko centimetara od betona, dok je na padini ispod kuće zemlja u potezu od desetak metara dužine propala za jedan metar, kaže Josip.

Iza obitelji Gregorović bezbroj je neprospavanih noći sve otkako su dugotrajne kiše, velike količine oborinskih i slivnih voda krajem 2010. godine pokrenule klizište u ovom selu na padini brda prema jezeru Butoniga. Njihova je kuća u donjem dijelu sela, tik uz klizište, na mjestu gdje su prije tri godine primijećene najveće pukotine i klizanje terena. "Upravo centru klizišta još uvijek nije napravljeno ništa na odvodnji oborinskih voda", uvjereni su Gregorovići.

Da voda nije u cijelosti odvedena iz sela, tvrde i njihovi susjedi, Drago Gregorović te Anđelka i Josip Jurada. Obitelji Jurada međutim najveći problem predstavlja susjedova šterna izgrađena tik uz njihovu kuću u koju se iz orne slijeva kišnica. Šterna je propala za tridesetak centimetara i napuknula te propušta vodu koja natapa temelje kuće, a nakon što su se na pojedinim dijelovima kuće ponovo otvorile pukotine, supružnici Jurada pozvali su i policiju.

- Prije dvije godine sanirali smo oštećenja na kući, a početkom veljače primijetili smo nove pukotine i pozvali policiju da utvrde razlog novih oštećenja, priča nam Anđelka Jurada. Zabrinjava što su se pukotine otvorile u špajzi koja je u cijelosti sanirana po preporukama statičara. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter