Ponovno zatvorena vrata Hitne pomoći

Porečka Hitna medicinska pomoć (arhiva)
Porečka Hitna medicinska pomoć (arhiva)

- Standard Hitne medicinske pomoći na Poreštini od ponedjeljka je ponovno unazađen, usprkos ugovoru koji su potpisali porečki gradonačelnik Edi Štifanić i istarski župan Ivan Jakovčić. Dvije su medicinske sestre poslane u Kanfanar pa u vrijeme kad je liječnički tim na terenu i prevozi pacijenta do neke druge bolnice, vrata porečkog HMP-a ponovno ostaju zatvorena, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare dr. Nino Basanić, predsjednik porečkog ogranka HSU-a te Odbora za socijalu i zdravstvo Grada Poreča.

Podsjetio je da je HMP reorganiziran u studenom prošle godine, kad je ta služba izdvojena iz Istarskih domova zdravlja te je osnovana nova ustanova - Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, s jedinicama u šest gradova. Tada je broj zaposlenih u Poreču smanjen s 26 na 15. Ostalo je pet liječničkih timova, sastavljenih od liječnika, medicinske sestre i vozača, a kad bi dežurni tim bio na terenu, prostor HMP-a je ostajao prazan i vrata zatvorena.

Pozlilo mu pred zaključanim vratima buzetske hitne

Pozlilo mu je danas oko 10 sati. Autom se sam dovezao do Hitne medicinske pomoći, a kada je izišao došlo mu je slabo i pao je pred vratima Hitne. Vrata su bila zaključana jer je tim hitne medicine prethodno otišao za Rijeku. U tom je trenutku imao dvije mogućnosti, nazvati mobitelom prijavno dojavnu jedinicu 194 ili pritisnuti dugme zvona no nemoćan je ostao ležati na podu. Na sreću bilo je jutro i tamo su se zatekli djelatnici Doma zdravlja koji su mu priskočili u pomoć i pozvali obiteljskog liječnika. Što bi bilo da se to desilo noću ili vikendom?

Tako se Buzet već drugog dana od primjene odluke o korištenju neiskorištenih godišnjih odmora u hitnoj, zapravo suočio s problemom jer očito je da organizacijski nije sve najsjajnije položeno.

Uveden dežurni tim kod naplatnih kućica u Okretima

Zanimljivo je pak da je Zavod za hitnu medicinu Istarske županije uspostavio 24 -satno dežurstvo timova T2 (koje čine medicinska sestra ili tehničar i vozač) kod naplatnih kućica Istarskog ipsilona u Okretima, na području Kanfanara. Prema riječima njegove ravnateljice dr. Ksenije Družetić - Božić tu su premještene dvije medicinske sestre iz porečke Hitne medicinske pomoći, uz koje rade i četiri vozača. Ti će timovi pokrivati Kanfanarštinu i po potrebi biti upućivani u Poreč, Rovinj i Pazin. Radi se zasad o privremenom rješenju koje smatraju kvalitetnijim od dosadašnjeg, a čije će funkcioniranje sad testirati.

- Tim 2 iz Okreti stiže u Poreč, Rovinj ili Pazin za 10 do 15 minuta, dok je ranije to bila obaveza timova iz drugih gradova kojima treba 30-ak ili 40-ak minuta. Ovom mjerom nikoga ne zakidamo, već uvodimo poboljšanje skraćivanjem vremena intervencije. Zapravo smo time podigli standard, istaknula je, napominjući da će takav sustav rada zasad biti na probnom roku čije trajanje nije određeno (pet, deset ili više dana).

Ugovor potpisan između porečkog gradonačelnika Edija Štifanića i istarskog župana Ivana Jakovčića, prema kojemu je Hitnoj medicinskoj pomoći u Poreču, uz standard koji pokriva HZZO (pet timova T1 s liječnikom, medicinskom sestrom ili tehničarom i vozačem) dodijeljen još jedan liječnik i dvije medicinske sestre te omogućen angažman dvaju vozača saniteta do kraja ove godine, za što je Grad Poreč u proračunu osigurao 260 tisuća kuna, prema mišljenju dr. Družetić - Božić time nije prekršen. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Kristina FLEGAR)

OPŠIRNO O OVOJ TEMI ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter