Ponovno zasvirao "Jedini ležaj"

Pazinski bend "Jedini ležaj" nakon 33 godine opet na bini (D. Š.)
Pazinski bend "Jedini ležaj" nakon 33 godine opet na bini (D. Š.)

Početkom 1980-ih godina i Pazin je zahvatio tada u cijeloj bivšoj državi razmahani glazbeni novi val, no iako te godine nisu ostavile trajnijeg traga kao što je to bio slučaj s nekoliko pazinskih bendova s kraja osamdesetih i početka devedesetih, mnogi pamte entuzijazam i kreativnost tadašnjeg pazinskog sastava "Jedini ležaj", u kome su svirali Radenko i Damir Sloković, Mirko i Dragan Gortan, te Rajko Ardalić kao vokal.

Bend je osnovan u jesen 1979. godine i živio je kratko, do odlaska polovice članova u vojsku. Imao je tek nekoliko javnih nastupa, a uz covere oštrijih rock-standarda toga doba, na repertoaru je imao i četiri autorske pjesme, srećom sačuvane na audio snimkama.

"Jedini ležaj" je nedavno, prilikom proslave pedesetog rođendana Radenka Slokovića u pazinskom klub-cafeu Bunker, ponovno nastupio nakon čak 33 godine od zadnje zajedničke svirke! U postavi Mirko Gortan (ritam gitara), Dragan Gortan (bas gitara), Damir Sloković (bubnjevi) i Radenko Sloković (solo gitara i vokal), bez bolesnog pjevača Rajka Ardalića, "Jedini ležaj" je nastup započeo izvedbom pjesme Doorsa "Soul kitchen" (s kojom su i nekoć započinjali svoje nastupe), te sve četiri autorske pjesme: punk-zvuku i izričaju bliske socijalno angažirane "Rat-glad" i "Demografski problem", baladu "Putokaz" (koja je u vrijeme nastanka bila "posvećena" usmjerenom srednjoškolskom obrazovanju), i najbolju svoju pjesmu, apokaliptično-nadrealnu baladu "Tužno popodne".

U nastavku večeri Radenko Sloković je oživio još nekoliko glazbenih postava u kojima je svirao u godinama nakon raspada "Jedinog ležaja", a na pozornici su se pored članova "Jedinog ležaja" nizali još Ivica Kovačević, Matko Peroš, Nebojša Vlahov, Danijela Sloković, Boris Demark i Franco Lussi. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter