Ponovno zapaljena zastava Vojvodine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Srpskog narodnog pokreta (SNP) "Naši" spalili su u noći između nedjelje i ponedjeljka zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine ispred stranačkih prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Kako prenose vojvođanski mediji, iz toga pokreta priopćili su da su ostatke nagorjele i pokidane zastave okačili na vrata LSV-a "kao novogodišnju čestitku", nazivajući zastavu "Čankovom krpom", aludirajući pritom na Nenada Čanka, predsjednika LSV-a, političke organizacije koja se ustrajno godinama zalaže za autonomiju Vojvodine.

Vojvođanski mediji navode da su aktivisti pokreta "Naši" na taj način željeli pokazati da će i u 2013. godini nastaviti kampanju protiv "autonomaša u sjevernoj Srbiji".

Ovo nije prvi slučaj da su aktivisti SNP-a spalili zastavu Vojvodine. To su napravili i u listopadu prošle godine u Zrenjaninu, a 12. ožujka su to učinili u Novom Sadu i tri dana kasnije u Bačkoj Palanci.

Mediji u Vojvodini navode da su ovi ultradesničari tijekom vikenda na više mjesta u Novom Sadu izlijepili i plakate pod nazivom "Strani agenti", a na plakatu je popis tzv. antisrpskih medija i nevladinih organizacija koje po njima financiraju zapadne obavještajne službe.

Na popisu su mediji B92, Blic, Peščanik, Danas, Vreme, Republika, kao i udruge i nevladine organizacije: Neovisna udruga novinara Srbije (NUNS), Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava i druge organizacije.

Srbijansko tužiteljstvo je u travnju 2012. od Ustavnog suda zatražilo zabranu djelovanja SNP-a "Naši", ali je najviša sudska instanca Republike Srbije u studenom odbila taj zahtjev kao neutemeljen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter