Ponovno zamućen izvor Plomin, vjerojatno zbog radova

Radovi na parkiralištu iznad izvora Plomin kojim se opskrbljuju potrošači iz općine Kršan
Radovi na parkiralištu iznad izvora Plomin kojim se opskrbljuju potrošači iz općine Kršan

Krizni stožer Vodovoda Labin nakon izvršenog izvida u mjestu Plomin, obavijestio je građane Općine Kršan, nadležne institucije i javnost da je u subotu u 7.50 sati ponovno, nakon sedam dana, zabilježen porast parametra mutnoće izvorišta Plomin na 7 NTU-a.

Slijedom toga ekipe labinskog Vodovoda izašle su na mjesto događaja i izvor Plomin je isključen iz vodoopskrbe. Od subote ujutro potrošači opet dobivaju vodu iz izvorišta Kožljak, a po potrebi će se uključiti i izvorište Fonte Gaja - Kokoti.

Dakle, kao što su i upozoravali iz Vodovoda još 11. studenog pretpostavljaju da je navedena mutnoća uzrokovana građevinskim radovima na izgradnji parkirališta u Plominu, iznad samog izvorišta, uz državnu cestu D-66, a čiji je investitor Općina Kršan.

Vodovod upozorava sve nadležne institucije na ozbiljnost situacije i traže da se provede inspekcijski nadzor na gradilištu parkirališta od strane nadležnog  Ministarstva, Državne vodopravne inspekcije.

S obzirom na ponovno zamućenje i na činjenicu da je odabrana lokacija parkirališta prerizična za izvorište vode Plomin koje nikada u povijesti nije bilo zamućeno, Vodovod Labin predlaže i traži da se do daljnjega obustave radovi na izgradnji parkirališta. Također traže da se zamjenom sanira odvodna cijev oborinske vode te da se zatrpa građevinska jama i gradilište dovede u prvobitno stanje.

U protivnom, ostaje prevelik rizik za stanje i budućnost kvalitete vode izvorišta Plomin iz kojeg se vodom za ljudsku potrošnju opskrbljuju potrošači Općine Kršan - naselja Plomin, Plomin Luka, Vozilići, Plominsko Zagorje, Vidikovac, Brestova, Nadinovići, Ivarići, Potpićan i Kršan. (I. AHMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter