Ponovno uvođenje dežurstava u bolnice protuzakonito

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) upozorila je da je 24-satno dežurstvo, koje je od jučer zbog manjka osoblja ponovno uvedeno u dio klinika i hrvatskih bolnica, u suprotnosti sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Udruga bolničkih liječnika podsjeća da je 24-satni kontinuirani rad protivan čl. 33. Kolektivnog ugovora koji nedvosmisleno određuje da radnik samo u iznimnome slučaju ili potrebi hitne intervencije smije neprekidno raditi dulje od 16 sati.

Riječ je, kažu, o nametanju protuzakonitog rasporeda radnog vremena te potencijalnoj opasnosti od kršenja direktive EU-a koja određuje maksimalno 48-satni radni tjedan, uključujući prekovremene sate.

Vlada ovim šalje neodgovornu i potencijalno opasnu poruku svim građanima, ali i društvu u cjelini, da se zakoni, propisi i ugovori ne moraju nužno poštovati. Takvim ponašanjem urušava se temeljni princip funkcioniranja pravne države – vladavina prava, upozorava HUBOL.

- Istodobno se otvara pitanje odgovornosti u slučaju da liječnik u okviru radnog vremena propisanog u trajanju i na način koji je protivan Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru ugrozi zdravlje, pa i život svojih pacijenata. Odgovornost liječnika i zdravstvene ustanove u tom slučaju nije samo etička i građanska - odgovornost za naknadu štete, nego može biti i kaznena, navode u HUBOL-u te pitaju žele li ministar i Ministarstvo zdravlja svojom odlukom o organizaciji radnog vremena kazati da ih nijedan od ovih oblika odgovornosti ne zanima, ili preuzimaju odgovornost za tragedije koje mogu uslijediti?

Bolnički liječnici stoga pozivaju ministra zdravlja da preispita svoju odluku te liječnike zaposlene u bolničkim ustanovama ne prisiljava na protuzakonit rad.

- Vlada, a time i njezini ministri ne smiju selektivno primjenjivati zakone, niti ih smiju zanemarivati, već se trebaju potruditi za njihovo maksimalno poštivanje i provođenje u praksi. U protivnom građanima jasno daju do znanja da je protuzakonito ponašanje društveno prihvatljivo te ih na taj način ohrabruju i potiču da se i oni tako ponašaju, ističe udruga bolničkih liječnika.

Ujedno poziva odgovorne da ozbiljno i s uvažavanjem razgovaraju s liječnicima, jer se samo na taj način može pronaći rješenje koje će biti na obostrano, zapravo trostrano zadovoljstvo (poslodavac, liječnici, pacijenti). Ono se, ističu, krije u strukovnom ugovoru uz priznavanje specifičnosti liječničkog poziva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter