Ponovno u shopping preko granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrana je u Hrvatskoj sve skuplja, na nju mjesecno odlazi preko 40 posto kucnoga budžeta, pa je svaka kuna uštede više nego dobrodošla. Istrani se stoga polako, ali sigurno opet upucuju u shopping preko granice - u Kopar i Trst - gdje je hrana jeftinija nego u našim marketima.

A koliko se tocno isplati odlaziti u špežu preko granice pokušali smo utvrditi usporedivši cijene petnaestak osnovnih prehrambenih proizvoda u našim i tršcanskim ducanima. Uzeli smo i cijene nekih tipicno talijanskih proizvoda koje naši ljudi rado kupuju i jedu, shvativši da su ovdje višestruko skuplji.

Dakle, kao što vecina vec zna, u Italiji se, kao i nekada, isplati kupovina pašte, maslinova ulja, tunjevine, Nutelle... Nije ni cudo kada je, primjerice, cijena litre obicnog maslinovog ulja ispod tri eura, a boca ekstradjevicanskog od cetiri eura naviše. Preracunato, manje od trideset kuna. U nekim tršcanskim ducanima, na akcijama, kvalitetno maslinovo ulje može se pronaci vec za 2,5 eura, dok u našim ducanima litra obicnog maslinovog ulja košta barem duplo, a ekstradjevicanskog i do tri, cetiri puta skuplje. Zanimljivo, i u našim se ducanima prodaje talijansko ulje i to po cijeni od 50-ak kuna, no to je cijena za pola litre.

Gotovo je duplo jeftinija konzervirana tunjevina, a pun je pogodak i kupovina kave: kvalitetna talijanska kava u pakiranju od cetiri komada po 250 grama košta, preracunato, nešto više od 50 kuna, dok kilogram iste kave u jednom našem ducanu košta cak 150 kuna!

Naši se ljudi, vec po obicaju, iz Trsta ne vracaju bez pašte, posebice stoga što je mnogima mila Barilla. Pola kilograma špageta košta oko 5,70 kuna, no pakiranje od pola kilograma špageta može se pronaci i za dvostruko manje novca. U našim ducanima, pak, špageti spomenute marke koštaju od 7,69 do 8,99 kuna. Slicna je situacija i s drugim vrstama tjestenine, pa cak i njokima, raviolima ili tortelinima, a jeftiniji su i deterdženti, sirevi, šecer, jaja…

Talijani su u 2009. godini potrošili tri posto manje novca za prehranu nego u 2008. godini: u prosjeku, svaka je obitelj trošila mjesecno oko 466 eura, što je 19 posto ukupnih mjesecnih troškova obitelji. Radi se o zanimljivom podatku koji je potkrijepljen i podacima o mjesecnim troškovima po kategorijama: Talijani troše mjesecno 107 eura za meso (najprodavanija je piletina), 84 eura za voce i povrce, 79 eura za kruh i tjesteninu, 62 eura za mlijeko, sir i jaja, 42 eura za ribu, 32 eura za šecer, kolace i kavu, 42 eura za pice i 18 eura za ulje i masla. (Borka PETROVIC, Elio VELAN)

O TOME ŠTO SE ISPLATI, I KOME, KUPOVATI PREKO GRANICE, CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter