Ponovno sudenje Jungu za ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je ustavnu tužbu Dragana Junga (28) iz Labina i ukinuo presude Županijskog suda u Puli, odnosno Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kojima je Jung proglašen krivim za ubojstvo Marije Knapic (77) u Labinu 2001. godine i osuden na 13 godina zatvora. Jung je presudom Županijskog suda u Puli koncem 2005. godine osuden na 15 godina, ali mu je Vrhovni sud, djelomice prihvativši žalbu, ublažio kaznu i osudio ga na 13 godina zatvora.

Jung je u ustavnoj tužbi naveo da mu je presudama Županijskog suda koju je donijela sutkinja Marija Budimir (tada) Sirotic i Vrhovnog suda povrijedeno pravo na pravicno sudenje i osporavao stajalište Vrhovnog suda da nije postojao valjani razlog za njezino izuzece iz njegovog predmeta. Pri tome se Jung pozvao na Zakon o kaznenom postupku (ZKP) u kojem se kao jedna od pretpostavki za izuzece suca navodi bracno srodstvo suca i tužitelja.

Naime, Vrhovni sud je odlucujuci o Jungovoj žalbi ustvrdio da se predsjednica vijeca morala izuzeti jer je njezin (tadašnji) suprug Vlado Sirotic nazocio istražnim radnjama i to u obavljanju ocevida i ispitivanju optuženika, i da je time ostvarena bitna povreda odredaba ZKP-a.

Medutim, Vrhovni je sud tada zakljucio i da Jung gubi iz vida odredbu ZKP-a u kojoj je izricito navedeno da se na takvu povredu žalitelj može pozivati u žalbi samo ako tu povredu nije mogao iznijeti u tijeku glavne rasprave, ili ju je pak iznio, ali ju prvostupanjski sud nije uzeo u obzir. Vrhovni je sud pak utvrdio da Jung to nije ucinio, stoga nije bio prihvacen njegov zahtjev da se presuda Županijskog suda poništi.

No Ustavni sud je zakljucio posve drugacije - ustvrdivši da se u konkretnom slucaju radi o ustavnopravno relevantnoj povredi ZKP-a, odnosno o bracnom srodstvu sutkinje i nadležnog državnog odvjetnika. U obrazloženju Ustavnog suda stoji da je sutkinja Županijskog suda u Puli znala, odnosno po naravi stvari morala znati za prisutnost i aktivno sudjelovanje njenog supruga u istražnim radnjama u kaznenom predmetu za koji je ona bila zadužena.

Na kraju je Ustavni sud utvrdio i da je osporenim presudama Vrhovnog suda RH i Županijskog suda u Puli Jungu povrijedeno pravo na nepristrano sudenje, jednim od aspekata, odnosno sastavnica ustavom zajamcenih prava - prava na pravicno sudenje.

Inace, u drugom predmetu, za okrutno i podmuklo ubojstvo Labinjana Ante Vukelica (22) u podstanarskom stanu u Zagrebu 12. veljace 2005., Dragan Jung osuden je na 30, a Massimo Kršulja (26) iz Rapca, koji u vrijeme ubojstva nije još bio navršio 21 godinu, na 15 godina zatvora. Tu je presudu u rujnu 2008. potvrdio Vrhovni sud.


Podijeli: Facebook Twiter