Ponovno počeo otkup švoja

Zimi ribari preživljavaju od listova (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Zimi ribari preživljavaju od listova (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Nakon novogodišnjih praznika ribarske zadruge su ponovno počele otkupljivati listove. Otkup je bio obustavljen pred Božić, ali su ipak i u to vrijeme otkupljene manje količine ribe, a nakon Nove godine nastavljen je u prijašnjem obimu. Ribarima uz zapadnu obalu Istre, kojima je zimi ova plemenita riba glavni izvor prihoda, nije bilo jasno zašto je otkup listova obustavljen u vrijeme kada bi potražnja trebala biti najveća.

- Nakon praznika naši su kupci iz Italije ponovno počeli kupovati listove pa smo ih i mi počeli otkupljivati od ribara. Zanimljivo je da sada postižemo i bolje cijene nego krajem prošle godine. Cijena otkupa manjih švoja je s 40 skočila na 45 ili 50 kuna, a potom se po težini otkupljuju po 55 do 80 kuna, kaže Zlatko Milovan, upravitelj ribarske zadruge Lanterna, koja otkupljuje ribu na području Pule, zapadne i istočne istarske obale.

Na naše pitanje zna li sada zašto su talijanski veletrgovci prije Božića obustavili kupnju istarskih listova, kaže da je tome najviše pridonijela kriza, koja je smanjila kupovnu moć talijanskih kupaca. Ipak, ne mogu se isključiti ni interesi talijanskih veletrgovaca, koji na taj način pokušavaju doći do nižih cijena.

- Mi razumijemo da se list, koji se prodaje po višim cijenama, zbog pada kupovne moći ne uspijeva plasirati kao prije. I pored toga nećemo pristati na moguće ucjene i pritiske jer kao zadruga štitimo interese naših ribara, koji moraju prodati svoju ribu po najpovoljnijoj cijeni na tržištu. Da bismo to postigli nastojimo povoljno prodati otkupljenu ribu u svim dijelovima Europe, kaže Milovan.

Počeo je i lov na rakovice. Za sada je ponuda manja pa ih ribari uspijevaju prodati po 50 kuna za kilogram. Kasnije, kada krene puna sezona, cijene će vjerojatno pasti. Lani su tako prodavane i po 30 kuna. Do toga je došlo jer je prije više godina obustavljen njihov izvoz, i to zbog sanitarno-veterinarskih propisa, koji zahtijevaju da se rakovice žive dovezu do tržišta. To se može postići samo prijevozom vozilima s akvarijem, što je skupo pa je izvoz obustavljen.

- Mi otkupljujemo rakovice po 33 do 35 kuna, ali zasad za njima nema velike potražnje. Plasiramo ih ponajviše u ugostiteljske objekte po čitavoj Istri, ali i hotelske kuće u Rovinju i Opatiji, gdje je sada malo gostiju, a time je i potražnja manja. Za potrebe ugostitelja rakovice i čistimo pa plasiramo njihovo očišćeno meso, kaže Milovan. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter