Ponovno otvorena bugarsko-turska granica, uhićena 33 carinika

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Bugarska je u nedjelju ponovno otvorila granicu s Turskom zatvorenu pet sati i privela najmanje 33 carinika osumnjičenih za korupciju, objavilo je tužiteljstvo.

"Svi carinici iz smjene u nedjelju ujutro koji su kontrolirali ulaske u Bugarsku na graničnom prijelazu Kapitan-Andreevo nalaze se u pritvoru u sklopu istrage za krijumčarenje", rekao je glavni tužitelj Sotir Cacarov u nedjelju ujutro za državni radio BNR.

"Trideset i tri carinika tog glavnog graničnog bugarsko-turskog prijelaza su u nedjelju poslijepodne još bili u pritvoru u sklopu istrage o skupini koja se bavi organiziranim kriminalom", rekla je tužiteljica Daniela Popova zadužena za istragu krijumčarenja.

Više od 100.000 leva (50.000 eura) pronađeno je tijekom stotinjak premetačina u nedjelju u pet gradova blizu granice. Carinici su puštali vozila bez kontrole i primali između 5 i 300 eura mita po vozilu, precizirala je i dodala da operacija nije završena. Premijer Bojko Borisov je izjavio da očekuje između 80 do 100 privođenja u sklopu te operacije.

Granica je bila oko pet sati zatvorena za vozila koja su ulazila u Bugarsku i otvorena je sredinom poslijepodneva. S turske strane se stvorila kolona od 15 kilometara, naveo je radio.

Granični prijelaz Kapitan-Andreevo se nalazi na najizravnijem putu između Europe i Bliskog istoka. Na vanjskoj granici Europske unije, Bugarska je redovno suočena s trgovinom robe i ljudi, a ilegalni imigranti često prelaze granicu skriveni u vozilima. Krijumčarenje cigaretama za Europsku uniju je razotkriveno u ožujku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter