Ponovno na maturu ako se sumnja na prepisivanje

 Ocjenjivači će moći poslati ponovno na ispit one čiji su ispiti "sumnjivi" (M. ANGELINI)
Ocjenjivači će moći poslati ponovno na ispit one čiji su ispiti "sumnjivi" (M. ANGELINI)

Zimski ispitni rok državne mature se ukida, maturante na koje se posumnja da su na ispitu prepisivali moći će se pozvati na ponovno polaganje ispita, a oni koji prijave ispit, ali na njega ne izađu bez valjanog razloga, morat će sami snositi troškove ispita.

Ovo su neke od novosti koje će se provoditi u polaganju državne mature već od ovog proljeća. Novi pravilnik o državnoj maturi trebao bi, smatraju u Ministarstvu, ukloniti probleme u provedbi državne mature koji su se događali proteklih godina.

U studenom 2012. godine zimskom ispitnim roku državne mature pristupilo je ukupno 77 gimnazijalaca iz cijele Hrvatske koji maturu nisu položili ni u ljetnom ni u jesenskom roku.

Budući da su troškovi polaganja mature za mali broj učenika izuzetno visoki pa ispit po učeniku stoji i do 20.000 kuna, dok u redovnom polaganju državne mature stoji samo 170 kuna, odustalo se od izlaženja u susret maturantima, koji će da bi položili maturu ubuduće morati čekati redovni rok.

Hoće li maturante koji prijave ispit a na njega ne izađu bez dobrog opravdanja to koštati 170 kuna ili više, zasad nije određeno. U Ministarstvu obrazovanja odlučni su, međutim, u tome da trošak prijavljenog, ali neobavljenog ispita snosi maturant.

Time se, kažu u Ministarstvu, nastoji smanjiti broj prijavljenih ispita na koje se ne izlazi, a iziskuju troškove.

Novi je pravilnik propisao i da se kandidate kod kojih se naknadno posumnja da su prepisivali, može ponovno pozvati na polaganje ispita. Vrijeme i mjesto ponovnog polaganja ispita odredit će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a ovom bi se mjerom trebalo stati u kraj onima koji se na državnoj maturi služe nedozvoljenim sredstvima.

Dosad se maturante koje uhvate u prepisivanju moglo udaljiti s testa i gubili bi pravo na polaganje mature u tom roku. Nije, međutim, postojala nikakva mjera koja bi sankcionirala naknadno uočeno prepisivanje u koje bi posumnjali ocjenjivači.

Ako se pojavi sumnja u moguće prepisivanje koje su uočili ocjenjivači, NCVVO može pozvati maturanta na ponovno pisanje ispita.

Rokove prijava i polaganja ispita Nacionalni će centar ubuduće donositi za svaku pojedinu godinu, kao što će, radi veće fleksibilnosti, svake godine objavljivati i novi popis izbornih predmeta na državnoj maturi.

Na njemu bi bili samo izborni predmeti koje visoko učilište traži za upis te upisne godine, čime bi se smanjili troškovi i vrijeme polaganja ispita.

Dosad se moglo polagati i 15-ak izbornih predmeta, od kojih podosta njih nisu bili uvjet upisa na visoka učilišta, a polagao ih je izrazito mali broj maturanata.

Nastavnici koji su dosad odbijali potpisati izjavu kojom se obvezuju na čuvanje tajnosti podataka po novom pravilniku više nemaju tu mogućnost. Sve osobe uključene u organizaciju i provedbu državne mature morat će potpisati posebni obrazac i tako se obvezati da neće omogućiti curenje podataka o državnoj maturi.  (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter