Ponovno kaos na pulskim prometnicama


Nema kraja gužvama na pulskim prometnicama. Posebno je to vidljivo posljednja dva dana, od prvog jačeg ulaska turista. Početkom tjedna gužve su bile nesnosne, najviše oko centra grada, gdje je promet bio gotovo paraliziran toliko da je na koncu morala intervenirati policija.

- Biciklist sam i zbog toga imam sreće pa ne zapinjem u prometu, no ono što se događalo u ponedjeljak jednostavno nisam mogao ne primijetiti. Čak se ni meni nije bilo lako iskopati iz gužve, a mogu misliti kako je bilo vozačima u automobilima, rekao nam je jedan naš čitatelj (podaci poznati redakciji) apelirajući na nadležne da pokušaju pronaći nekakvo prometno rješenje jer je situacija u pulskom prometu sada već postala kaotična.

Veli nam da je na raskrižju kod zgrade pošte uočio da promet regulira policija te da sva vozila s rive usmjeravaju na bulevar i ne dozvoljavaju skretanje ulijevo, prema centru grada u Dobrilinu ulicu.

- Ne znam što se dogodilo, no rezultat svega bili su turisti izgubljeni na putu prema Stoji te parkirani automobili duž cijele Ulice sv. Polikarpa, kaže naš čitatelj i dodaje da bi možda trebalo razmisliti o zaustavljanju turista prije nego što uđu u grad, da se ne bi morala gasiti vatra kada su već gotovo došli do Giardina. Kaže da kamo god se krene, svi putovi vode na Giardine pa nije ni čudo što su konstantno zakrčeni.

Zbog čega je policija počela regulirati promet na pojedinim mjestima te po čijem nalogu upitali smo glasnogovornicu PU istarske Natašu Vitasović.

- Svaki građanin može nazvati policiju i javiti stanje u prometu i zatražiti intervenciju. Tako smo i u ponedjeljak reagirali jer se ispostavilo da je potrebno rasteretiti dio centra i omogućiti normalan protok prometa, rekla nam je Vitasović.

Na pitanje imaju li veze posljednje gužve s otvaranjem dijela rotora, odnosno jednosmjernim prometom na rivi (upravo se na kraju rive stvaraju najveće gužve) Vitasović nije mogla odgovoriti tek je rekla da ne može spekulirati bez podrobnije analize. Na pitanje može li policija, utvrdi li da je pretvaranje ili zatvaranje pojedinih ulica u jednosmjerne ili dvosmjerne u interesu protočnijeg prometa donijeti odluku da se pojedina ulica, poput rive, vrati u dvosmjernu Vitasović je odgovorila da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da jedinice lokalne i područne samouprave uređuju promet na svom području tako da, između ostalog, određuju dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet.

- U konkretnom slučaju, promet u Flaciusovoj ulici uređuje Grad. O tome kako će ubuduće biti uređen promet u toj ulici odgovor će dati nadležne gradske službe. Policija je pak prema zakonu nadležna za nadzor i upravljanje prometom, zaključila je Vitasović.

Vozačima stoga ne preostaje ništa drugo nego naoružati se strpljenjem i nadati se najboljem. Pa makar za dionicu dugu kilometar, koliko ima od Švalbine do Giardina, trebali pune 23 minute! (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter