Ponovno gorjelo na Merleri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon subotnjeg požara na Marleri u kojem je izgorjelo oko osam hektara makije, u nedjelju poslijepodne ponovo je buknuo požar, ovaj put u blizini dan ranije opožarene površine.

Vatra je gutala suho raslinje tek koji metar od zadnje kuce na putu za Marleru i obližnje poljoprivredne površine, ciji su vlasnici zabrinuto promatrali gašenje požara. Vlasnicima spomenute kuce posebno je bilo teško, jer na svom posjedu imaju i domace životinje i nekoliko konja za ciju su sigurnost bili zabrinuti. Vjetar koji je nekoliko puta mijenjao smjer nosio je gusti dim i pepeo prema samom Ližnjanu i rasipao ga sve do groblja.

Kako su nam rekli u Javnoj vatrogasnoj postaji Pula, na teren je nešto prije 17 sati izašlo devet vozila i 22 vatrogasca iz pulske postaje, te DVD-a Pula, Medulin i Ližnjan. Prema prvim procjenama izgorjelo je oko pet hektara trave i niskog raslinja na potezu izmedu Marlere i Kažele, a požar je lokaliziran u 18 sati, dok se dogašavanje nastavilo i kasnije.

Iako mještani i dalje sumnjaju da je i ovaj požar kao i onaj subotnji podmetnut, vatrogasci su skloniji vjerovati da se radi o nesmotrenom paljenju vatre ili roštiljanju na otvorenom.

Usprkos neprestanom apeliranju na javnost da se takvo što ne cini, posebice s obzirom na izrazito sušni period zbog kojeg raslinje izgara u sekundama kao papir, na ližnjanskoj se obali, doznajemo, neprestano roštilja, nad cime nitko ne provodi kontrolu. Buduci da je suha trava i grmlje vrlo blizu same obale, dovoljna je jedna iskra nošena vjetrom da nastane ovakav požar koji može nanijeti veliku štetu, u što smo se uvjerili i u ova dva dana. Napisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter