Ponovno cestom Rovinj - Rovinjsko Selo

Postavljanje ograde uz rekonstruiranu cestu
Postavljanje ograde uz rekonstruiranu cestu

U subotu popodne trebala bi se opet pustiti u promet državna cesta između Rovinja i Rovinjskog Sela, na kojoj je na najopasnijem predjelu Surestine rekonstruirano 1.800 metara kolnika. Završni habajući sloj asfalta je na ovoj dionici položen prethodnog vikenda, a djelatnici pulske Ceste nakon horizontalne i vertikalne signalizacije sada postavljaju ograde i svjetlosne diode.

Uz cestu je na ovom potezu izgrađen i dodatni makadamski kolnik, koji će koristiti pješaci, biciklisti i vlasnici zemljišta uz cestu. Budući da je taj dodatni kolnik od državne cesta fizički odvojen ogradom, umjesto niza ulaza sada će se ulaziti i izlaziti na tri mjesta, što će pridonijeti većoj sigurnosti prometa na cesti kojom ljeti dnevno prođe 15-tak tisuća vozila, pa je jedna od najprometnijih u Istri.

Tako je ovom prilikom izgrađen prvi dio planirane pješačko-biciklističke staze od Rovinja do Rovinjskog Sela. Time je vjerojatno osigurana i trasa za plinovod i kanalizaciju, koji će se narednih godina graditi prema Rovinjskom Selu, pa se neće morati ukopavati u rekonstruirani kolnih ceste.

Budući da se ovaj zahvat na predjelu Surestine, jednoj od crnih točaka istarskog prometa, obavlja prema programu Ministarstva unutrašnjih poslova saniranja opasnih prometnih mjesta, na horizontalnu signalizaciju se postavljaju posebne diode. One će u sumrak i čitavu noć svijetliti i time upozoravati pješake da se ne upuštaju u rizična pretjecanja, koja su na ovom dijelu zavojite ceste često bila kobna. Uz to, uz cestu će biti postavljena dva stupa s digitalnim upozorenjem vozačima kada prijeđu dozvoljenu brzinu.

Radovi su započeli 20. rujna, a u početku se promet odvijao naizmjence jednom trakom pomoću semafora, što je uzrokovalo kilometarske kolone. Prvobitni rok za izvedbu rekonstrukcije bio je 75 dana, ali ga je pulska Cesta, kako kaže voditelj gradilišta David Rajko, zbog lijepog vremena i povoljnog odvijanja radova smanjila na 47. (Napisao i snimio A. POKRAJAC) 


Podijeli: Facebook Twiter