Ponovni susret s fotografijama Renca Kosinožića


Stari portun i na njemu kredom nacrtano srce, igra dječaka ili djevojčice, minimalistički pristup grafitu. Fotografija naoko jednostavne teme Renca Kosinožića izabrana je kao najava za izložbu koja će svečano biti otvorena sutra u porečkoj galeriji Zuccato. Izložba dvadesetak Kosinožićevih fotografija bit će otvorena u 19 sati a moći će se razgledati do 22. svibnja.

Susret s fotografom iz Nove Vasi slijedi zamisao Drage Orlića koji je pokrenuo inicijativu čuvanja uspomene na Rencovo djelo. Po toj zamisli svake godine održati će se jedna izložba od 20-ak autorovih fotografija koje će nakon izložbe u cjelini biti poklonjene nekoj od istarskih ustanova (školama, vrtićima, gradskim ustanovama i sl.). U svezi toga Orlić je zapisao: "Vrijeme je neumoljivo i lako će se desiti da zaboravimo našeg fotografa Renca Kosinožića, te njegov dragocjen fundus ovjekovječenja našeg poluotoka. Time što zaboravljamo prerano nam umrlog dragog sugrađana, prepuštamo zaboravu i nas same: naše ljude, zanimanja i običaje, pejzaže, floru i faunu, spomenike kulture, sela, gradove i gradiće, prirodne ljepote, otoke, more i Ćićariju, jednom riječju guramo u zaborav naš zavičaj u vidu 70.000 snimaka koje još stoje u autorovoj arhivi i čekaju našu odluku da – ožive…"

Renco Kosinožić (1952. - 2009.) rođen je u Novoj Vasi kod Poreča gdje je od 1980. radio kao samostalni profesionalni fotograf. Od 1983. bio je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), a od 1985. član Zajednice umjetnika Hrvatske (ZUH). Sudjelovao je na preko 50 samostalnih i skupnih izložbi. Njegovi radovi objavljeni su u mnogobrojnim publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter