Ponovljeno sudenje: Jungu 13 godina za ubojstvo Marije Knapic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragan Jung (29) iz Labina u cetvrtak je, na ponovljenom sudenju za ubojstvo Marije Knapic (77) prije tocno 11 godina u Labinu, na Županijskom sudu u Puli nepravomocno osuden na 13 godina zatvora. Tu mu je kaznu izreklo Veliko vijece kojim je predsjedao sudac Zdravko Garic.

Buduci da je Jung u Zagrebu vec pravomocno osuden na 30 godina zatvora jer je s Massimom Kršuljom (27) iz Rapca, koji je osuden na 15 godina, ubio prijatelja Labinjana Ante Vukelica (22), pulski Županijski sud izrekao mu je jedinstvenu kaznu u trajanju od maksimalnih 40 godina robije.

Jung je zbog ubojstva Marije Knapic na Županijskom sudu u Puli nepravomocno vec bio osuden na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 13 godina. Pravomocnu presudu potom je ukinuo Ustavni sud jer je Marija Budimir, sutkinja koja je prije sedam godina vodila prvi proces Jungu, tada bila u braku s tužiteljem Vladom Siroticem koji je vodio ocevid na mjestu zlocina u Labinu, a i zastupao je tužiteljstvo u dijelu istrage, izmedu ostalog i onda kada je Jung iznosio svoju obranu.

Junga je optužnica teretila da je 20. svibnja 2001. izmedu 23 sata i ponoci u Ulici Matije Vlacica u stanu Marije Knapic, kod koje se nalazio kao gost, dok je ona u hodniku pozivala telefonski broj Draganove bake Milke Kerijak i bila mu okrenuta ledima, iz torbe izvadio lovacki nož i ubo Mariju Knapic. Nastavio ju je ubadati dok se ona branila i bježala prema kuhinji. Kada je u toj prostoriji pala na pod, nanio joj je 27 ubodno-reznih rana u predjelu prsa, trbuha i leda te rezne rane po rukama koje su nastale jer se žena pokušala braniti. Na kraju joj je zadao dvije rezne rane na vratu. Žrtvu je prestao ubadati kada je bio siguran da 77-godišnjakinja više ne daje znakove života.

Jung i Kršulja ubili su Antu Vukelica u veljaci 2005. u podstanarskom stanu u Ulici Crvenog križa u Zagrebu. Obojica su proglašeni krivima da su isplanirali ubojstvo prijatelja, namamili ga u svoj stan i nakon sukoba ga vezali ljepljivim trakama. Vukelicu su noževima i sjekirom zadali 44 uboda od kojih je izgubio svijest. Misleci da je mrtav, Jung i Kršulja su njegovo tijelo u hodniku prekrili plahtama, a kada su ga htjeli umotati u vrece za smece i sakriti tijelo, jedan je susjed cuo buku i poremetio im plan. Dvojac je izišao na hodnik ne bi li umirio susjeda. Kršulja je potom otišao iz zgrade, dok je Jung nastavio razgovarati sa susjedom. Premda teško ranjen Vukelic se iznenada pridigao i krenuo iz stana. U stanju hemoragicnog šoka od brojnih ozljeda pao je preko balkonske ograde s petog kata i poginuo. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter