Ponove li se neredi, zovemo vojsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija ce se obracunati s bandama i mogla bi u pomoc pozvati vojsku ako se ovotjedni nemiri ponove, izjavio je u cetvrtak britanski premijer David Cameron rekavši da nece dopustiti da kultura straha zavlada britanskim ulicama.

Vlada ce policiji dati ovlasti da ljudima skida pokrivala za glavu buduci da su brojni huligani koji su razbijali i pljackali trgovine po Londonu nosili razlicite vrste maski da ne bi bili identificirani.

Cameron, koji je policiju vec ovlastio da koristi palice i vodene topove, rekao je da bi trebalo razmisliti i o ogranicenju korištenja društvenih mreža ako se pokaže da su one korištene u planiranju nasilja, nereda i kriminala.

Svatko kome je oštecena kuca ili trgovina u nemirima, u kojima je ubijeno cetvero ljudi, može prema zakonu zatražiti odštetu, rekao je Cameron.

Policija je uhitila više od 1.200 ljudi diljem Engleske, napunila celije i prisilila sudove da rade i tijekom noci da bi se procesuirale stotine slucajeva. Medu uhicenima su ucitelj, radnik u humanitarnoj udruzi i 11-godišnji djecak.

"Cijela zemlja šokirana je scenama nasilja, pljacke, uništavanja. Kratko i jasno, to je kriminal. I za to nema apsolutno nikakve isprike", porucio je Cameron zastupnicima na izvanrednoj sjednici parlamenta.

"Necemo to dopustiti u našoj zemlji. Necemo dopustiti da kultura straha zavlada našim ulicama. I ucinit cemo sve što je potrebno da ponovno uvedemo red i mir i obnovimo naše društvo", istaknuo je britanski premijer.

Rekavši da je udarac vec uzvracen, Cameron je obecao da ce se vlasti obracunati s pljackašima i huliganima.

"Divljackoj manjini, kriminalcima koji su grabili sve do cega su mogli doci porucujem: Pratit cemo vas, pronaci cemo vas, optužiti i kazniti. Platit cete za ono što ste ucinili", bio je oštar Cameron.

Broj policajaca rasporedenih po ulicama Londona, a broj im je zbog nemira utrostrucen na 16.000, ostat ce nepromijenjen i preko vikenda, najavio je.

Predsjednik britanske vlade dodao je i da ce u pomoc pozvati vojsku, što je neuobicajena praksa u Velikoj Britaniji, ako izbiju novi nemiri.

Pozivajuci na akcije za obnovu britanskog "slomljenog društva", Cameron je rekao da zemlji treba sustav utemeljen na radu, veca disciplina u školama i mjere za pomoc disfunkcionalnim obiteljima.


Podijeli: Facebook Twiter