Ponosno nose ime Renata Pernica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kulturno-umjetnicko društvo "Istarski željeznicar" iz Roca preimenovano je u Željeznicarsko kulturno-umjetnicko društvo "Renato Pernic" jednoglasnom odlukom svih clanova Skupštine KUD-a na svecanoj sjednici u Domu kulture, kojom je obilježena 50. godišnjica osnutka rocke limene glazbe.

Iskonska je osobina rockog covjeka, istaknuo je u svecarskom govoru predsjednik KUD-a Davor Grabar, da kroz druženje, svirku i pjesmu cuva kulturne stecevine, glazbu, tradiciju i domacu rijec. Tako je i Renato Pernic, vrativši se nakon školovanja u Roc, kao ambiciozan ucitelj okupio istomišljenike te s Mariom Pavleticem-Mejarom inicirao osnivanje pjevackog zbora.

Veliki entuzijazam kao i masovnost Rocana rezultirali su osnivackom skupštinom KUD-a "Roc" održanom u prosincu 1959. godine.

- Osnovana je potom limena glazba koja je premijerno nastupila 1. svibnja 1960. godine. Prvi voditelj, osnivac i idejni voda bio je takoder maestro Renato Pernic. Neizmjerno smo mu zahvalni jer je ovaj glazbeni projekt osmislio, realizirao i pratio sve do smrti 2002. godine, rekao je Grabar.

Kao jedan od najznacajnijih velikana na polju ocuvanja istarske glazbene baštine Pernic je cijeli svoj život posvetio promicanju glazbene kulture u Istri.

Zlatni jubilej limene glazbe bio je prigoda za dodjelu priznanja i zahvalnica zaslužnim clanovima. Rocku limenu glazbu utemeljio je i tridesetak godina predvodio Renato Pernic. Zahvalnicu prvom dirigentu preuzeo je njegov sin Daniele Pernic, a dodijeljene su i dosadašnjim dirigentima Branku i Milošu Pernicu te sadašnjem dirigentu Albertu Zornadi.

Posebno priznanje dodijeljeno je trojici clanova koji svih pedeset godina sudjeluju u radu rocke limene glazbe - Dragi Grabaru, Dinu Grženticu i Branku Pernicu.

U nastavku svecanosti otvorena je izložba "Prvih 50" te održan svecani koncert limene glazbe koji su svojim nastupom upotpunili i Gunjci Arkul te Ženska klapa Roc.


Podijeli: Facebook Twiter