Ponosni smo na svoje vrijednosti i nastavljamo graditi Istru

Valter Flego - programska knjižica "Kultura i identitet"
Valter Flego - programska knjižica "Kultura i identitet"

Ne bez razloga, IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego, za prvu je predizbornu konferenciju odabrao livadu ispred srednjovjekovnog momjanskog kaštela Rota u obnovi s koje puca pogled na plavetnilo mora, ali i zelenilo unutrašnje Istre, simbolično povezujući dva temeljna elementa poluotoka.

- Ponosni smo na svoje vrijednosti i nastavljamo graditi Istru, kazao je Flego najavivši da će se uz obnovu kaštela Rota u Momjanu graditi Kuća istarskih kaštela u sklopu europskog projekta "Put istarskih kaštela" kojim se žele edukativno povezati i turistički valorizirati istarske utvrde. "Kultura je jedna od zaštitnih znakova Istre, a istovremeno i pokretač gospodarskih aktivnosti na poluotoku", nastavio je aktualni župan predstavljajući programsku knjižicu "Kultura i identitet". Održivi razvoj Istre vidi kroz spajanje tradicije i suvremenosti odnosno realizaciju kulturnih programa koji otvaraju nova radna mjesta. Podsjetio je na učinjeno u protekle četiri godine: u škole i vrtiće uvedena je zavičajna nastava, donesena je Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre koja izražava stav o autonomnosti, te je izrađena kulturna strategija. Pokrenut je Festival multikulturalnosti, nastavljena obnova staze Parenzana, otvorena Kuća fresaka u Draguću, Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu, Posjetiteljski centar Herman Potočnik u Puli, Centar za Europsku uniju u Balama, Speleo kuća u Vodicama, Edukacijsko gastronomski centar Istre u Pazinu. Obnovljeni su kašteli u Pazinu, Svetvinčentu, Posrtu, Pazu, Pietrapelosi (Kostel), a Istra postaje prepoznatljiva međunarodna filmska destinacija.

- Već sljedeće godine izradit ćemo priručnik za zavičajnu nastavu, te uvesti praktičnu nastavu, da karikiram naši će najmlađi učiti kuhati domaća jela i igrati šćinke. Posebno me veseli što ćemo putem europskog projekta "Wellfood action" uvesti zdravu i autohtonu prehranu u škole i vrtiće. Nastavit ćemo poticati bogato kulturno stvaralaštvo i izvan glavne turističke sezone, a pokrenut ćemo izdavanje Istarskog leksikona, nastavio je Flego dodavši da će nastaviti "umrežavati" kulturnoumjetnička društva, projektima poput "Festivala istrovenetskog" raditi na očuvanju jedinstvenog identiteta i kulture, a izložbama poput "Istre u Klovićevim dvorima" predstaviti bogatstvo istarskog poluotoka.

Flego je izbornu kampanju koncipirao u pet poglavlja koje će prezentirati u raznim istarskim mjestima: kultura i identitet, infrastruktura i zaštita okoliša, obrazovanje i mladi, zdravstvo i socijalna skrb, te gospodarstvo. U prethodnoj Flegovoj kampanji prije četiri godine bilo ih je sedam, odnosno ispali su poglavlja "Regija po mjeri žena" i "EU: Za Istru bez granica". (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter