Ponos Plešivice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: rajnski rizling
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Tomac
Lokacija: Donja Reka, Jastrebarsko
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: marinirana plava riba, salata od hobotnice s krumpirom i kapulom
Ocjena: 8/10
Cijena(mpc): 74 kune (Cicibela Rovinj)

U jednom od prošlih brojeva pisao sam o maloj obiteljskoj vinariji Tomac iz Donje Reke kod Jastrebarskog te predstavio njihov vrhunski proizvod, vino odležano u amfori. Tomislav Tomac nastavlja svoju pricu s amforama pustivši na tržište Amfora Rajnski Rizling iz berbe 2009.

On je covjek koji je posvecen vinogradu do krajnjih granica, njegova filozofija je takva da se vino stvara prvenstveno u vinogradu, a potom u podrumu. Rajnski rizling je za vinogradarstvo cijelog plešivicko-okickog kraja isto što malvazija za Istrane - duboko ukorijenjen u dušu toga kraja.

Vrlo zanimljiva bila je vertikalna degustacija rizlinga iz šest razlicitih berbi podruma Tomac koju je za mene i suprugu Karin priredio Tomislav osobno u jesen lanjske godine. Tu smo se uvjerili koliko dugo mogu živjeti vina rajnskog rizlinga, naime najstarije koje smo kušali bilo je iz berbe 1988. Imponirala je svježina i mineralnost te karakteristican miris s petrolejskim notama, koji je zaštitni znak odležanih rizlinga iz cijelog svijeta.

Danas bih se osvrnuo na Tomcev rajnski rizling iz berbe 2010. Što je najzanimljivije, ovo se vino može enogastronomski sljubiti s nizom morskih specijaliteta. Ima lijepu zelenkastu boju s tamnijim ringovima sa strane, kristalne je bistroce i djelomicno gusto. Na mirisu osjetimo notu jabuke i marelice, potom malo poljskog cvijeca te note zelene trave. Polusuho je,lagano i mekano, a s obzirom na sortu, vrlo svježe. Mineralnost koja dominira u ustima zajedno sa svježinom.

Djelomicno je uravnoteženo, trajno i ukusno, srednjeg tijela, fine kakvoce, harmonicno s dobrim potencijalom za barem pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter