Ponor Kobiljak zagaden lešinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najvecih istarskih jama, 285 metara dubok ponor Kobiljak koji se nalazi izmedu Lindara i Gracišca, onecišcena je poluraspadnutim svinjskim lešinama, a što je najgore ovaj se speleološki objekt nalazi na podzemnom slijevu Pazinske jame i izvorišta vode u dolini Raše.

Onecišcenje su proteklog vikenda, prilikom uobicajenog monitoringa krškog objekta, otkrili clanovi pazinskog Speleološkog društva "Istra" Mladen Jekic i Petar Matika koji upravo šalju prijavu protiv nepoznatog pocinitelja nadležnom ministarstvu i Naturi Histrici, javnoj ustanovi za upravljanje zašticenim dijelovima prirode Istarske županije.

- S obzirom na hidrogeološku povezanost podzemnih voda s izvorištima u dolini Raše, od kojih je najveci Rakonek koji vodom snabdijeva Puljštinu i Labinštinu, ovakvo zagadenje zasigurno može utjecati na kvalitetu vode, kaže pazinski speleolog Jekic napominjuci da se raški izvori nalaze na udaljenosti od 13 do 14 kilometara zracne linije, pa se ne može iskljuciti niti zagadenje patogenim bakterijama.



Ponor Kobiljak nalazi se nekoliko stotina metara od sela Katun Gracaški, a u njega za vrijeme kiša utjece lokalna bujica koja životinjske ostatke otkrili u ponor prenosi duboko u podzemlje. Zagadivaca ne sprecava ni žicana ograda kojom je okružena jama, kao ni natpis o zabrani bacanja otpada.

"Vec na ulazu mogu se vidjeti tragovi lokvica usirene krvi, svuda uokolo zuje muhe, a kada se ude dublje vide se ostaci crijeva, kosti, sala, kože, pa i citave svinje u procesu raspada. Mnogo je zaglavljenih komada lešina po pukotinama, naišli smo i na mnogo larvi, a voda je jako zamucena, škifa", kaže Jekic te objašnjava kako je bacati ovakav otpad u ponor gotovo potpuno jednako kao da je netko to bacio u vodospremu.

Po kolicini i starosti nekih lešina smatra da zagadivac kontinuirano baca otpad. Pokušali su vidjeti imaju li uginuli prasci markice, ali nisu ih pronašli, pa vjeruju da ih je oprezni zagadivac svjestan da cini nezakonite radnje skinuo. Na pitanje je li vec nailazio na ovakva onecišcenja u istarskom podzemlju dugogodišnji je speleolog kazao: "Na ovakve gadne stvari ne. Opcenito primjecujemo da se ekološka svijest podigla, a veliku je ulogu odigralo to što organizirani odvoz smeca proširio na ruralne krajeve".

Vodovod: Nema onecišcenja na izvorima u Raškoj dolini


- U promatranom razdoblju u posljednjih nekoliko mjeseci nemamo zabilježeno nikakvo onecišcenje sirove vode na izvorištu Rakonek ili nekom drugom izvoru na podrucju Raške doline, kaže Radovan Medancic rukovoditelj Laboratorijsko tehnološke službe Vodovoda Pula koja svakodnevno obavlja uzorkovanja sirove vode koja se zatim objavljuju na jednoj od lokalnih televizija. "Doduše, u ovom razdoblju nije bilo vecih kiša koje bi ispirale teren, pa bi se eventualne posljedice mogli ocekivati s vecim oborinama pocetkom jeseni", kaže Medancic potvrdujuci da postoji povezanost podzemnih voda središnje Istre s izvorima u Raškoj dolini, ali istodobno istice da se u slucaju onecišcenja voda dezinficira. (Andelo DAGOSTIN, snimio Mladen JEKIC)


Podijeli: Facebook Twiter