Poništeni izbori na 3 mjesta na sjeveru Mitrovice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnje izborno povjerenstvo Kosova poništilo je u srijedu izbore na tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koja su u nedjelju popodne napali ekstremisti i protivnici lokalnih izbora, razbili glasačke kutije i oštetili izborni materijal.

Središnje izborno povjerenstvo je na sastanku, održanom u utorak navečer "nakon detaljne analize izbornog procesa i nakon preporuka Centra za prebrojavanje i rezultate, donijelo odluku o otkazivanju tri biračka centra u općini Sjeverna Mitrovica", navedeno je u priopćenju objavljenom danas na internetskoj stranici SIP. Datum naknadnog glasovanja bit će određen najkasnije do četvrtka.

Uoči puta u Bruxelles, gdje se danas sastao s visokom predstavnicom EU-a Catherine Ashton i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je beogradskim medijima da će tražiti poništavanje izbora u sjevernom dijelu Mitrovice i na svim biračkim mjestima na kojim je bilo neregularnosti tijekom glasovanja u nedjelju.

Lokalni izbori na Kosovu održani su u nedjelju, a glasovanje je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice proteklo u ozračju pritisaka i prijetnji pristaša bojkota upućenih glasačima koji su dolazili na birališta, da bi na tri biračka mjesta kasno popodne upale maskirane grupe huligana i uništile glasačke kutije te napale dužnosnike lokalnog izbornog povjerenstva. U incidentima su ozlijeđene najmanje dvije osobe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter