Poništene koncesije za lučice na jugu Istre

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Vinkuran, Banjole, Peroj, a moguće i Pomer, ostaju bez sportskih lučica. Rješenja o poništavanju koncesijskih ugovora s tamošnjim sportsko-ribolovnim društvima nedavno je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na uvid smo uspjeli dobiti tek dva rješenja, ona za Vinkuran i Banjole, u kojima se navode razlozi za poništavanje koncesija. Ugovore je s društvima, inače, potpisao davatelj koncesije - Istarska županija.

Ministarstvo u svim slučajevima navodi da Županija prije izdavanja koncesije nije utvrdila granice pomorskog dobra te je u ugovoru navela da se lučice daju u svrhu gospodarskog korištenja, što je u suprotnosti s važećim zakonskim propisima.

Zbog istih je razloga koncem prošle godine poništena koncesija i u Pješčanoj Uvali, o čemu smo u više navrata pisali. Tada je Županija najavila pokretanje upravnog spora, budući da protiv rješenja Ministarstva nije dopuštena žalba.

"Koncesija za sportsku luku dana je na pomorskom dobru koje je već prethodno uknjiženo kao pomorsko dobro. Time je u potpunosti poštivan Zakon pa nije bilo potrebno utvrditi granicu pomorskog dobra jer je ona već bila utvrđena", poručio nam je tada resorni županijski pročelnik Josip Zidarić.

Jučer nam je, pak, rekao da su odustali od spora jer smatraju da će tehnički puno brže odraditi usklađivanje s onime što zamjera Ministarstvo nego da se upuštaju u upravne postupke. Podsjeća da je Županija ionako prebacila ovlaštenja za izdavanje koncesija na općine i gradove.

U ovom će slučaju Općina Medulin i Grad Vodnjan, uz pomoć Županije, morati uskladiti dokumentaciju i tek onda dodijeliti koncesiju za sportske luke. Do tada će tim lukama upravljati Lučka uprava Pula, kao što je preporučilo Ministarstvo.

Na pitanje zna li da li je resorno ministarstvo donosilo slična rješenja i za sportske luke u drugim županijama, Zidarić odgovara da mu se nedavno na isti problem požalio jedan pročelnik iz Primorsko-goranske županije, dok za ostale ne zna. Zanimljivo je i da se Ministarstvo očito koncentriralo na jug Istre, budući da se samo na to područje odnose sva njihova rješenja o poništenju koncesija. (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter