Poništena odluka o koncesiji na turističko zemljište

Vijećnici žele da se preispita zašto je akvapark kod hotela Garden Istra dijelom izgrađen na gradskoj parceli (T. KOCIJANČIĆ)
Vijećnici žele da se preispita zašto je akvapark kod hotela Garden Istra dijelom izgrađen na gradskoj parceli (T. KOCIJANČIĆ)

Treći dio tematske sjednice o odnosima Grada Umaga i hotelijerske kuće Istraturist konačno je donio nešto konkretno - većinom glasova vijećnici su odlučili poništiti odluku o davanju koncesije na turističkom zemljištu, koje je vijeće usvojilo prošle godine (Istraturist od Grada zatražio 1,11 milijuna, a dobio 750 tisuća četvornih metara).

I sinoć se, kao i prethodna dva puta, taj ugovor o koncesiji dovodio u pitanje jer je, među ostalim, vijećnik Danilo Latin ustvrdio da u njemu ima 26 nadodanih čestica koje vijećnici nisu dali u koncesiju.

Zbog toga su vijećnici, k tome, raspustili komisiju koja je morala pratiti provedbu te koncesije i na čelo buduće koja bude formirana imenovali Danila Latina.

Budući da je Latin naveo barem desetak primjera po kojima su katastarske čestice u pretvorbi postale vlasništvo tog hotelijera u puno, puno manjoj kvadraturi od današnje, vijećnici su prihvatili njegov prijedlog da se, zbog sumnji o provedbi postupka privatizacije, na sudu pokrene revizija prava upisa vlasništva na sve nekretnine koje su u fazi pretvorbe ušle u vlasništvo Istraturista.

Latin je rekao i to da treba već jednom riješiti i slučajeve u kojima je Istraturist upisan kao vlasnik na pomorskom dobru, što je po zakonu nemoguće, a što je greška Hrvatskog fonda za privatizaciju, te u onima gdje je taj hotelijer izgradio objekte na pomorskom dobru i gradskom zemljištu.

- Očito je šteta učinjena Umagu, a neka se tim sumnjivim povećanjem kvadrata bave državne institucije. Neka se grad pozabavi time, prijavi DORH-u ili kome već treba, samo da se to već jednom raščisti, a onda nas vijećnike obavijestite o učinjenom. Valjda gradska pravna služba zna gdje sve to treba prijaviti, kazao je HDZ-ovac Jurica Šiljeg.

Latin je imao niz primjedbi i zbog novoformiranih katastarskih čestica unutar gradskog vlasništva, što se konkretno odnosi na kamp Stella Maris, koji se nalazi na gradskoj parceli, na kojoj je Istraturist prije dva, tri desetljeća izgradio bungalove.

Potonji su upisani na novim katastarskim česticama, što je taj vijećnik tražio da se prekontrolira.

Predložio je i da Grad otkaže ugovor o najmu tog gradskog terena, ali v.d. pročelnice pravnog odjela Maja Galović kazala je da je riječ o nespornom gradskom vlasništvu, odnosno da Istraturist nikad nije imao uknjiženo pravo korištenja.

O svemu tome i nizu drugih pitanja, poput problema akvaparka iza hotela Garden Istra, koji je po Latinu dijelom izgrađen na gradskoj parceli, i drugim primjerima gradnje na pomorskom dobru i zatvaranja javnih cesta razgovarat će se na četvrtoj tematskoj sjednici, koja se mora održati u trećem tjednu u siječnju.

Podsjetimo - tematska sjednica održana je nakon što je deset vijećnika to svojim potpisima službeno zatražilo, a zbog zaštite imovine i interesa Grada, odnosno s namjerom da odnosi s Istraturistom budu transparentni, da se primjenjuju zakoni i da se više ne bi, kao dosad, pogodovalo tom poduzeću. (T. KOCIJANČIĆ)

Istraturist: Pojedinci iz stručnih službi Grada pogrešno su savjetovali vijećnike

- Nažalost, pojedinci iz stručnih službi Grada Umaga pogrešno su savjetovali vijećnike, pa se nadamo da je poništenje odluke o koncesiji za turističko zemljište zapravo put k njenoj korekciji i okončanju ovog složenog postupka.

Također, pojedini vijećnici su zbog nerazumijevanja problematike u više navrata istupali negativno u javnosti i narušavali ugled Istraturista.

Nadamo se da će u budućim koracima stručne službe profesionalnije odraditi posao te da neće lošom administracijom i političkim borbama otežavati poslovanje gospodarskih subjekata, kazala je na upit da komentira poništenje odluke o koncesiji direktorica korporativnih komunikacija u Istraturistu Arlen Brozić.

Zakon o turističkom zemljištu stupio je na snagu u kolovozu 2010., a od tada, veli Brozić, prema njihovim saznanjima, nije još sklopljen niti jedan ugovor o koncesiji u Hrvatskoj, jer u zakonu postoji niz nedorečenosti.


Podijeli: Facebook Twiter