Poništena lokacijska dozvola za Sandarevo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokacijsku dozvolu Ureda državne uprave u Istarskoj županiji za eksploataciju tehnicko-gradevnog kamena u kamenolomu Sandarevo na podrucju opcine Kanfanar poništio je Visoki upravni sud na temelju tužbe gradana. Lokacijska dozvola kamenoloma u blizini mjesta Kurili pala je na neuskladenosti s odredbama Prostornog plana Opcine.

Kamenolomom upravlja tvrtka Kvadrat koja je, prema rijecima direktora Radomira Marica, od tvrtke Sandarevo kupila 50 posto udjela.

"Buduci da je utvrdeno da je Prostornim Planom opcine Kanfanar predvidena izrijekom samo eksploatacija kamena usmjerena na podzemni kop, a kako je lokacijskom dozvolom odredena površinska eksploatacija kamena, tako se ona ne može ocijeniti zakonitom", piše u obrazloženju presude Visokog upravnog suda u Zagrebu od 5. sijecnja ove godine.

- Kamenolom Sandarevo danas radi protuzakonito i stoga bi što prije trebalo obustaviti njegov rad i zapoceti sanaciju, zakljucuje u priopcenju Dušica Radojcic, predsjednica udruge Zelena Istra. Naglašava da je rijec o još jednoj pobjedi gradana na sudu, ali i dokazu da jedinice lokalne uprave mimo propisa pogoduju vlasnicima kamenoloma te da Ministarstvo za zaštitu okoliša izdaje nezakonita rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš, koja onda postaju temelj za nezakonite lokacijske dozvole.

Lokacijska je dozvola izdana u prosincu 2007. godine, na temelju "autenticnog tumacenja" tadašnjeg Opcinskog vijeca prema kojem je, osim podzemnog, dozvoljena i površinska eksploatacija tehnicko-gradevnog kamena.

Lokacijsku dozvolu, sada poništenu, izdao je Ured državne uprave u Istarskoj županiji. Upitali smo ga što ce biti s kamenolom i što ce Ured poduzeti, no iz Ureda nisu htjeli komentirati. U dopisu kažu tek da je trgovackom društvu Sandarevo dodijeljena koncesija do 31. kolovoza 2019. godine, da je dana temeljem važecih odredbi zakona o rudarstvu i koncesijama, odnosno temeljem dokaza o ispunjenim zakonskim uvjetima.

Radomir Maric, direktor tvrtke Kvadrat koja upravlja kamenolomom Sandarevo, a u stopostotnom je vlasništvu španjolske tvrtke Croatagna, kaže da je cijeli predmet predao odvjetnickom društvu Veljovic. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter