Poništena legalizacija kuće pulskog vijećnika

Sporna antena nalazi se u maski nalik dimnjaku (arhiva)
Sporna antena nalazi se u maski nalik dimnjaku (arhiva)

Priča o antenskom sustavu na Monte Magnu, na kući Janka Žužića, inače gradskog vijećnika iz redova HDZ-a - nastavlja se. Iako se prije svega dva mjeseca činilo da je saga s antenom postavljenom usred stambenog dijela Valdebeka završila, i to legalizacijom kuće vijećnika Žužića, a samim time i antene, koju stanari ne žele u blizini svojih stambenih prostora, po rješenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poništeno je ono Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule o legalizaciji!

Novi moment u ovom slučaju Žužić jučer nije želio komentirati. No, rješenje resornog ministarstva je poprilično jasno - predmet se vraća prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak jer su žalbe susjeda prihvaćene kao osnovane. Podsjetimo, oni su se u Gradu, kao stranke u postupku, izjasnili da su suglasni s legalizacijom objekta, odnosno kuće Janka Žužića, jedino ako se sporna antena demontira, i to po rješenju građevinske inspekcije, izdanom u studenom prošle godine.

Međutim, Grad u rješenju o ozakonjivanju od 19. rujna ove godine nigdje više ne navodi da sporni antenski sustav treba maknuti sa zgrade, već da "antena u maski nije predmet rješenja o legalizaciji objekta". Time je, de facto, legalizirana i sama antena, koja više nije bila na nelegalnom, već na legalnom objektu, a to nam je tada u svom odgovoru potvrdilo i nadležno ministarstvo.

Susjedi su na rješenje uložili prigovor, koji im je i uvažen. Uporna borba mogla bi im se, čini se, konačno i isplatiti. U rješenju ministarstva piše da je "antenski prihvat instaliran na krov građevine u maski kao dimnjak fizički spojen sa zgradom i u procesu legalizacije čini neodvojivu cjelinu".

"Ne stoji obrazloženje prvostupanjskog tijela (Grada Pule) da se građevina koja se legalizira odvojila od antenskog sustava te nije predmet legalizacije, radi čega je izmijenjen arhitektonski snimak izvedenog stanja u dijelu koji se odnosi na antenski sustav mobilnog operatera (…) jer antenski sustav predstavlja dio cjeline u postupku legalizacije koji je trebalo uzeti u obzir kod statičkog proračuna i sličnog", navodi se između ostalog u obrazloženju rješenja nadležnog ministarstva te zaključuje da su žalbe susjeda osnovane. (piše Borka PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter