Poništen sporni natjecaj za opremanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog tjedna poništen je natjecaj za opremanje novoizgradenih prostora Gimnazije u Rovinju raspisan još u srpnju prošle godine. Nakon što je u kolovozu izabran najbolji ponuditelj došlo je do žalbe drugoga. Zbog nedefiniranog zakona o javnoj nabavi žalba je dugo cekala rješenje, ali je na kraju ipak poništen natjecaj, cime su steceni uvjeti za raspisivanje novog.

- U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta bila je naša delegacija predvodena procelnicom za školstvo Patricijom Smoljan. Uz ostalo, razgovaralo se i o dovršetku investicije u Gimnaziji, u kojoj, uz Ministarstvo, sudjeluju Grad Rovinj i Istarska županija. Dobiveno je obecanje da ce se novi natjecaj raspisati cim prije, kako bismo konacno opremili nove ucionice i kabinete, biblioteku, sportsku dvoranu i logisticke prostore te ih predali na uporabu Srednjoj školi Zvane Crnje i Talijanskoj srednjoj školi, koje ce potom prijeci na toliko željeni rad u jednoj smjeni, rekla nam je zamjenica župana Viviana Benussi, koja vodi koordinaciju za ovu investiciju.

Benussi kaže da ce se novi postupak javne nabave voditi po novom zakonu, uskladenom s pravnom stecevinom Europske unije. U tom su zakonu precizirani rokovi ne samo za raspisivanje natjecaja, vec i za žalbe. Na naš upit kada bi konacno dvije srednje škole mogle uci u nove prostore, Benussi kaže da ne bi precizirala datum jer je do sada bilo dosta iznenadenja, ali se kao krajnji rok ipak može objaviti pocetak iduce školske godine.

Investicija od gotovo 84 milijuna kuna, rekonstrukcija stogodišnje zgrade Gimnazije, koju nakon zamjenskih prostora ponovno koriste dvije škole, izgradnja dva nova krila i dvorane u podzemlju, zapoceta u ožujku 2009., kasnila je više od pola godine od zadanog roka - ožujka 2011. godine. Nakon toga graditelji iz metkovicke tvrtke MGA i njezini kooperanti dobili su mjesec dana za uklanjanje uocenih nedostataka.

Prema službenom pojašnjenju, izgradnja je kasnila jer je prilikom ukopa dvorane, koja je gotovo citava ispod zemlje, došlo do urušavanja jame pa su se njene strane morale sidriti. Uz to pokazalo se da stara Gimnazija nema adekvatne temelje, pa su se morali ucvršcivati.

Nadalje, u tijeku investicije morao se mijenjati projekt da bi se razgranicila ulaganja u staru zgradu i izgradnju novih. Time su dobivene uporabne dozvole za obnovljenu zgradu Gimnazije, cime je omoguceno useljenje škola koje su u zamjenskim zgradama Osnovne škole Jurja Dobrile i Strukovne škole Eugena Kumicica održavale nastavu samo u popodnevnim smjenama, što je bilo preveliko opterecenje za ucenike, posebno brojne putnike.

Gradevinski i obrtnicki radovi u Gimnaziji dovršeni su sredinom rujna prošle godine. Nakon tehnickog prijema utvrdeno je 30 nedostataka. Šef gradilišta Ivo Bilic kaže da je 29 nedostataka riješeno u dva tjedna, a posljednji se dovršava.

- Rijec je o uredaju za ispumpavanje separatora masnoca iz kuhinje, koji upravo postavljamo. Vec u srijedu cemo sazvati komisiju za tehnicki prijem. Prema našim planovima, u iduca dva tjedna trebali bismo dobiti uporabnu dozvolu, kaže Bilic.

Stavljanje u funkciju novih prostora obradovat ce ne samo dvije škole koje dijele Gimnaziju, vec i ucenike susjedne strukovne škole, ciji ce ucenici u sportskoj dvorani pohadati nastavu tjelesnog odgoja. Ucenici ce pak imati stalno nastavu u jutarnjoj smjeni, pa ce se popodne moci posvetiti slobodnim aktivnostima. Rad u jednoj smjeni posebno ce pogodovati putnicima jer su ujutro bolje autobusne veze s Rovinjom. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter