Poništen natjecaj za zajam za novu pulsku bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojic je s istarskim županom Ivanom Jakovcicem u cetvrtak u Grožnjanu potvrdio novinarima poništenje natjecaja za kredit od 600 milijuna kuna namijenjen izgradnji nove pulske bolnice. Naglasio je pritom da su pulska Opca bolnica i rijecki KBC zadnjih 20 godina bili diskriminirani, što treba ispraviti.

- Natjecaj smo morali poništiti iz financijskih razloga, odnosno bilo je preskupo. Sad tražimo novo rješenje, moji su suradnici i danas na razgovorima u Zagrebu i ocekujem da cemo u roku od nekoliko tjedana raspisati novi natjecaj za financiranje, a zatim i za izvodaca radova, te da cemo ga izabrati u ranu jesen. To znaci da bismo vrlo brzo trebali položiti kamen temeljac, istaknuo je župan.

Informatizacija zdravstva, ulaganje u ljudske resurse, preventivne javnozdravstvene akcije i poboljšanje komunikacije s pacijentima kljucni su instrumenti razvoja zdravstva prema nacrtu Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine koju je ministar sa suradnicima u cetvrtak prvi put javno predstavio u Grožnjanu na tecaju pod nazivom Mediji i zdravlje u sklopu Motovunske ljetne škole unapredenja zdravlja.

Za spomenuti je dokument time otvorena javna rasprava koja ce trajati do 20. srpnja, a strategija bi u Saboru trebala biti usvojena u rujnu. Uslijedit ce izrada akcijskih planova za pružanje bolje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, razvoj ljudskih resursa te master plana bolnica.

O strateškim problemima i razvoju hrvatskog zdravstva na tecaju su s ministrom raspravljali lijecnici, novinari, predstavnici zdravstvenih ustanova, udruga pacijenata, strukovnih komora u zdravstvu, farmaceutskog sektora i sindikati.

- Ovo je strategija za ovo desetljece razvoja hrvatskog zdravstvenog sustava. Nažalost, kasnimo. Nismo iskoristili pretpristupne fondove upravo zato što nismo imali strategiju. Posljednji je trenutak da se ukljucimo u strukturne fondove EU-a, a to je uvjet bez kojeg se ne može - strategija je uvjet da bi naše zdravstvene ustanove i nevladine organizacije iz sektora zdravstva uopce mogle aplicirati na strukturne fondove.

Naravno, ne radimo to samo zbog EU-a, vec prvenstveno zbog svih gradanki i gradana Hrvatske jer smo analizom uvidjeli nevjerojatne razlike u dostupnosti, mortalitetu i mobilitetu po hrvatskim županijama, rekao je Ostojic.

Istaknuo je da je cilj informatizacijom postici bolju povezanost i komunikaciju svih sudionika u zdravstvu, pri cemu ce pacijent biti u središtu. (Kristina FLEGAR, snimila J. PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter