"Pomutnje" su prave pomutnje

Lana Kosovac, redateljica filma "Pomutnje" (D. ŠTIFANIĆ)
Lana Kosovac, redateljica filma "Pomutnje" (D. ŠTIFANIĆ)

Na konferenciji za novinare ekipe filma "Pomutnje", redateljica Lana Kosovac objasnila je da tu mlada filmska ekipa prati višemjesečne pripreme za zahtjevnu kazališnu predstavu kontroverznog redatelja. Tu se suočavaju s nizom kreativnih, kao i produkcijskih pomutnji, a istovremeno i sami postaju protagonisti svega toga. Saznajemo da se film koji je na početku bio making of razvio u kreativni autorski dokumentarac.

- U tom projektu našla sam se sasvim slučajno, sve je to pokrenula Gordana Vnuk predloživši dekanu Akademije Borni Baletiću da se uz produkciju predstave snimi i film. No, kada smo u sve to krenuli nitko nije znao kakav bi to film trebao biti, kao niti koliko sredstava, vremena i angažmana iziskuje njegovo snimanje, kao niti kako će sve to zajedno ispasti. No, na kraju su "Pomutnje" postale prave pomutnje, bilo je tu i intervencija policije, svega, kazala je Kosovac.

Zanimljivo je spomenuti da će u utorak, s početkom u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu biti prikazana snimka predstave "Pomutnje" u režiji Branka Brezovca, što je scenski projekt nastao prema romanu "Pomutnje gojenca Torlessa" Roberta Musila, koji govori o psihičkom i erotskom sazrijevanju mladića Torlessa u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter