Pomutnje oko sufinanciranja prijevoza učenicima

Ne zna se hoće li roditelji ili lokalne uprave sudjelovati u sufinanciranju karata 25 posto (Jelena PREKALJ)
Ne zna se hoće li roditelji ili lokalne uprave sudjelovati u sufinanciranju karata 25 posto (Jelena PREKALJ)

Odluka o sufinanciranju javnog prijevoza za srednjoškolce stvorila je pomutnju u Istri budući da neki prijevoznici i dalje naplaćuju punu cijenu karte, a drugi ih dijele besplatno! U Istarskoj županiji pravog odgovora nemaju jer su i sami ostali zatečeni nedorečenošću odluke donesene deset dana prije početka školske godine.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović pohvalio se da je srednjoškolcima osigurao besplatan prijevoz, za što je do kraja godine izdvojeno 110 milijuna. Međutim, Vladina odluka propisuje da će se iz državnog proračuna plaćati 75 posto cijene karata. Što je s ostatkom od 25 posto?

- Očekujem da će županije pregovarati s prijevoznicima te da će donijeti odluku na način da će srednjoškolcima prijevoz biti besplatan, kazao je Jovanović.

U Istarskoj županiji još ne znaju hoće li učenicima prijevoz biti besplatan ili će plaćati četvrtinu karte jer nisu imali dovoljno vremena za donošenje odluke.

- S obzirom na kratkoću vremena od dana donošenja odluke Vlade do početka nastave, Istarska županija nije bila u mogućnosti odrediti eventualni udio u sufinanciranju preostalih 25 posto karte za rujan 2012. Nakon dobivanja odgovora IŽupanija će na temelju obrađenih podataka lokalne samouprave i prijevoznika donijeti propisanu odluku, odgovorila je pročelnica Patricia Smoljan.

 - Raspolažemo informacijama da Brioni d.d. Pula i Autotrans d.o.o. Rijeka nisu naplaćivali mjesečnu kartu učenicima, ni 25 posto iznosa, dok je Pulapromet naplaćivao ukupni iznos mjesečne karte. U ovom trenutku nismo u mogućnosti dati odgovor na pitanje hoće li se tim učenicima vratiti 75 posto iznosa mjesečne karte, odgovorila je Smoljan.

Malvina Macan, voditeljica putničkog prometa i Autobusnog kolodvora Brioni, napominje da karte neće naplaćivati do kraja ovog tjedna, nakon čega očekuju da će dobiti pojašnjenje o tome tko će snositi preostalih 25 posto troškova.

- Da bi učenici ostvarili subvenciju ili besplatnu kartu, trebaju priložiti potvrdu o upisu iz koje se vidi da su od prebivališta do mjesta škole udaljeni više od pet kilometara.

Pravo na (su)financirani prijevoz odnosi se samo na mjesečne karte u redovnim putničkim javnim linijskim prijevozima autobusom ili vlakom. Ukoliko su učeniku na raspolaganju vlak ili autobus, plaćat će mu se mjesečna karta za jeftiniji željeznički prijevoz, a ukoliko mora koristiti kombinirani prijevoz, sufinancirat će se obje karte. Pravo ne ostvaruju učenici u učeničkom domu u mjestu školovanja te učenici koji plaćeni prijevoz imaju kroz druge odluke, npr. plaćeni otočni prijevoz, socijalni programi. Učenici koji žive na udaljenost manjoj od pet kilometara i dalje će sami snositi troškove prijevoza ili do škola pješačiti.

Pulapromet: Naknadno ćemo vratiti novac
- Budući da se učeničke karte za rujan rade od 20. do kraja kolovoza, veliki broj djece ih je već napravio, a svima je pritom napomenuto da sačuvaju račune te da ćemo, kada od ministarstva dobijemo sredstva, svakom učeniku, vratiti preplaćeni iznos, odgovorio je direktor Pulaprometa Igor Škatar. (Piše Maša JERIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter