"Pomrčina" Vjekoslave Sošić u galeriji sv. Tome

Dario Sošić i Vjekoslava Sošić
Dario Sošić i Vjekoslava Sošić

U sastavu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u galeriji sv. Tome je postavljena izložba mlade i talentirane rovinjske autorice Vjekoslave Sošić. Samostalna izložba pod nazivom "Pomrčina" rezultat je dviju vrijednih nagrada - prošlogodišnje u kategoriji za mladog umjetnika na skupnoj izložbi "Likovna kolonija Rovinj 2011." i ovogodišnje otkupne nagrade na skupnoj izložbi "Grisia 2012.".

- Mlada je umjetnica svoj rad usmjerila prema istraživanjima u medijima kao što su video i fotografija, te u izričajima kinetičke umjetnosti, instalacije, grafike. Na izložbi naslovljenoj

"Pomrčina" predstavila se instalacijom sastavljenom od videa i lumino-kinetičkog objekta. Video predstavlja digitalni dvodimenzionalni prikaz pomrčine Sunca i prikazuje slijed pomicanja dvaju nebeskih tijela (u ovom slučaju Sunca i Mjeseca), jedno preko drugog, rekao je na otvorenju izložbe viši kustos Zavičajnog muzeja Dario Sošić.

Predgovor u pratećem katalogu napisala je sama umjetnica i on je dio teksta iz njenog diplomskog rada. Kako ističe, inspiraciju  za rad pronašla je u naoko rijetkoj prirodnoj pojavi koja se ne događa svaki dan, ali kad se dogodi, pretvara se u metafizičko stanje prostora u koji smo uronjeni egzistencijalnom nužnošću, i čije su posljedice zabilježene u našoj svijesti i pamćenju toliko da to metafizičko stanje postaje dio naše budućnosti.

Izložba, koja je privukla veliki broj posjetitelja, može se razgledati do konca kolovoza. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter