Pomozite Kseniji da opet prohoda!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ksenija Rajko, majka 16-godišnjeg Erika i devetogodišnjeg Denija, oboljela je prije pet godina od rijetke i u Hrvatskoj neizljecive bolesti koja ju je potpuno vezala za postelju. Nije samostalno mogla ni jesti ni piti.

Danas, dvije godine nakon eksperimentalnog lijecenja u jednoj pekinškoj klinici, Ksenija (38) se samostalno hrani, a može i sjediti i rukovati se s gostima. Može zagrliti svoje djecake i obitelj koja je uz nju - supruga Deana, majku, oca, tetu... Ipak, mladeg sina muci odgovor na pitanje kada ce mama ustati iz postelje i doci na roditeljski sastanak u školu.

Da bi u tome uspjela, Kseniji ponovno treba pomoc šire zajednice, jer je nužan još jedan zahvat u pekinškoj klinici, za koji je rezerviran termin pocetkom studenog. HZZO pokriva tek dio troškova koji Kseniji i obitelji omogucuju dostojanstven život ogranicen bolešcu, tocnije fizikalnu terapiju. Za prvo lijecenje u Kini prikupljeno je 50-ak tisuca eura, a i ovoga puta trebat ce oko 55 tisuca.

Višnjanski opcinski nacelnik Angelo Mattich udružio je snage sa župnikom Ivicom Butkovicem i osnivacem škole Manero Robinom Paulovicem pa u suradnji s Deanom Rajkom i Vesnom Tušcan, Ksenijinom tetom, najavio zajednicku humanitarnu akciju kojom kane prikupiti novac za lijecenje. Porecki Lions i Rotary klubovi organizirat ce dva humanitarna bala u rujnu i listopadu, a u galeriji Sincich bit ce uprilicena prodajna izložba slika i rukotvorina ciji ce sav prihod biti uplacen na Ksenijin žiro-racun. Na njega svoj prilog mogu uplatiti svi koji žele pomoci: Privredna banka Zagreb, poslovnica Porec, 2340009-3200363364.



Ksenijina teta Vesna Tušcan kaže da se transplantiranje maticnih stanica radi na mnogim klinikama u svijetu, ali da je jedino pekinška pristala pokušati lijeciti Kseniju. A prvi zahvat dao je tako dobre rezultate da su tamošnji lijecnici uvjereni da mogu pokušati pokrenuti i donji dio Ksenijina tijela.


Podijeli: Facebook Twiter