Pomorska policija u kontroli istarskog priobalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pomorska policija Policijske uprave istarske danas je pocela je ophodnju najprometnijih dijelova istarskog priobalja. Ova se akcija provodi vec trecu godinu zaredom i pokazala se vrlo uspješnom. Patrolnom brodu "Pazin" pulske pomorske policije pridružio i helikopter policijskih zracnih snaga iz Zagreba, koji je povremeno stacioniran u pulskoj zracnoj luci.

Pomorski su policajci uz potporu zracnih snaga pregledali medulinski akvatorij na kojem nije bilo previše nauticara. Naime, sezona nautickog turizma, odnosno špica na moru, ocekuje se koncem lipnja, tijekom srpnja i sve do polovice kolovoza. Za to vrijeme pomorski policajci ce gotovo svakodnevno biti na moru.

Za našeg boravka na "Pazinu" kontrolirali su jedrilicu njemacke zastave u Vinkuranskoj vali te gliser kod otoka Ceja, koji je glisirao na plovnom putu na kojem nema zabrane.

Nacelnik pulske postaje pomorske policije Darko Starcevic, koji je koordinirao akcijom, izjavio je da je usmjerena prevenciji nezgoda na moru, posebice onih koje se mogu dogoditi na plažama i uz samu obalu.

- Najviše pomorskog prometa ljeti ima u Fažanskom kanalu, Uvali Veruda i u Medulinskom zaljevu. Na tim mjestima postoji veci rizik naleta glisera na kupace i stoga na tim pozicijama naše ophodnje patroliraju pojacano. Po zakonu je u zoni od 300 metara od obale zabranjeno glisiranje i shodno tome policija mora djelovati ne bi li se gliseraše navelo na sporiju plovidbu zbog rizika od nezgoda. One nesmotrene, koji glisiraju na par metara od obale, kažnjavamo. Ovakve ce se ophodnje provoditi tijekom cijele ljetne sezone ne bi li se naši gosti, ali i svi drugi nauticari i kupaci, osjecali sigurnima. Nije nam cilj djelovati represivno, vec preventivno, istaknuo je Starcevic.

Osim pulskog i medulinskog akvatorija, pomorska policija ce ovog ljeta pojacano patrolirati i na podrucju umaškog, poreckog i rovinjskog priobalja. U tim mjestima stacionirane su posade koje su spremne za isplovljavanje.

- Pomorska policija ima i druge obveze na moru, a to su osiguranje šticenih osoba na Brijunima te akcije spašavanja na moru. Sigurnost plovidbe nam je na prvom mjestu i takve akcije provodimo u suradnji s Luckom kapetanijom i Središnjicom za traganje i spašavanje na moru. Ne smijemo zaboraviti i nadzor državne granice uz istarsku obalu. Kontroliramo ukupno 99 nautickih milja granice na moru od Umaga do izvan Suska. Usto, naše su posade stalno u ophodnji mora do hridi Galiola i Brestove prema Rijeci, rekao je Starcevic. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter