Pomorska policija u Istri kaznila 1.224 gliseraša

Glisiranje dozvoljeno samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale (M. ANGELINI)
Glisiranje dozvoljeno samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale (M. ANGELINI)

Nautička špica sezone na istarskoj obali neznatno je podbacila u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Lučke kapetanije u Puli koja vodi evidenciju o prijavama stranih jahti i brodica bilježi se dva posto manje nautičara. Iz izvještaja sustava ACI marina koji u Istri ima četiri, od ukupno 21 marine duž jadranske obale, ova je sezona za njih u minusu za jedan posto.

Od početka godine istarskim priobaljem plovilo je ukupno 16.055 stranih jahti i brodica što je za 2,96 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prema statističkim pokazateljima Lučke kapetanije Pula i njenim ispostavama diljem Istre, prvu su prijavu u hrvatskim teritorijalnim vodama obavile 5.992 strane brodice i 760 jahti pod stranom zastavom. Usporedimo li ove brojke s istim razdobljem prošle godine dolazimo do podatka da je u 2014. godini dosad evidentirano 19,5 odnosno 20,35 posto više prvih prijava stranih jahti i brodica.

Što se tiče produljenja boravka u hrvatskim vodama situacija nije sjajna jer se u ovoj godini bilježi pad od gotovo 14,5 posto. Naime, ove je godine boravak produžilo 1.691 jahta i 7.612 stranih brodica. To znači da se 14,5 posto stranih nautičara nije zadržalo u Istri, već su plovili u nekim drugim vodama.

Do sada 25 akcija Lučke kapetanije

Najviše je jahti i brodica uknjižila ispostava Lučke kapetanije u Poreču gdje je svoj boravak prijavilo 3.510 vlasnika stranih jahti i brodica. Slijedi Pula s 3.502 jahte, Umag s 3.464, Rovinj s 2.826 jahti i brodica te Novigrad s 2.400 i Rabac s 282 strane jahte i brodice. Kapetanija u Raši je upisala 71 stranu jahtu i brodicu.

Što se tiče sigurnosti plovidbe, na istarskoj je obali ove sezone bilo relativno mirno sa svega par teških nesreća. Najgora se dogodila nedavno u moru između otoka Kozada i Puntižele kraj Pule gdje je prilikom ronjenja, u naletu talijanske jahte od 33 stope smrtno stradala 16-godišnja Njemica. Pulski Lučki kapetan Lucio Toffetti kaže da su ispostave Lučke kapetanije do 15. kolovoza ove godine imale ukupno 25 akcija kontrole sigurnosti plovidbe na moru.

- U tim je akcijama evidentirano devet prekršaja. U istom je razdoblju s istarske obale ukradeno pet plovila. U odnosu na lani, Lučka kapetanija je u Istri imala od prilike deset posto manje akcija. Napominjem da Lučke kapetanije nisu represivno tijelo, već oni koji se brinu o sigurnosti na moru, kako za plovidbu tako i za živote i imovinu pomoraca i nautičara. Stoga je naša uloga u prvom redu preventivna i sigurnosna, a tek posljedično represivna. Djelatnici Lučke kapetanije su tu da omoguće sigurnu plovidbu i kupanje, a ne da kažnjavaju ljude na moru, ističe kapetan Toffetti.

Što se tiče rada pomorske policije Policijske uprave istarske situacija je pak dijametralno suprotna. Pomorska policija je od lipnja naovamo, evidentirala gotovo tisuću i pol prekršaja. Iz odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave istarske nas izvještavaju da je zbog nepropisnog glisiranja bilo najviše prekršaja te da je pomorska policija u Istri je tijekom ljetnih mjeseci zabilježila ukupno 1.443 prekršaja.

U srpnju najviše prekršaja na moru

- Postaja pomorske policije Pula je u lipnju evidentirala ukupno 365 prekršaja od čega 297 prekršaja iz Pomorskog zakonika i to 258 glisiranja, 34 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, 11 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, četiri prekršaja iz Zakona o strancima i deset ostalih prekršaja. U srpnju je evidentirano ukupno 687 prekršaja, od kojih 579 prekršaja iz Pomorskog zakonika od kojih je 532 bilo zbog nepropisnog glisiranja, 81 prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, 10 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, pet prekršaja iz Zakona o strancima i 12 ostalih prekršaja.

Od 1. do 26. kolovoza evidentirano ukupno 391 prekršaj iz Pomorskog zakonika (348 nepropisnih glisiranja), 12 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, 14 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, tri prekršaja iz Zakona o strancima i 13 ostalih prekršaja, kažu u odjelu za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Kazne do pet tisuća kuna

Prema važećem Pomorskom zakonu glisiranje nije dopušteno u rubnoj crti obale do 300 metara udaljenosti. U tom se "zaštićenom" morskom pojasu može ploviti smanjenom brzinom, a u za to propisanim područjima najviše četiri nautičke milje, odnosno četiri čvora na sat. To su sve luke kao što je ona pulska te luke posebne namjene i luke rezervirane za nautički turizam, zatim Fažanski kanal, Limski kanal, Medulinski zaljev, Rabački zaljev, Uvala Veruda i priobalje oko Fratarskog otoka i otoka Frašker i Fraškerić te svi prilazi privezištima, pristaništima i marinama. Kazne za brzo glisiranje su od tisuću do pet tisuća kuna. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter