Pomorska policija krala državi gorivo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je splitska policija u srijedu istražnom sucu predala sedmoricu svojih dugogodišnjih djelatnika - cetvoro zapovjednika svojih brodova, dva upravitelja stroja i jednog mornara, zatim 12 djelatnika Ine te zapovjednika jednog broda Lucke kapetanije zbog zlouporabe položaja i krivotvorenja isprava, jedanaestorici od 20 privedenih istražni sudac je odredio pritvor. Rezultat je to višemjesecne operativne akcije «Kormilo», koordinirane od strane USKOK-a, prilikom koje su djelatnici PU Splitsko-dalmatinske u suradnji sa zagrebackim, dubrovackim i šibenskim kolegama uhvatili ukupno 31 osobu u pocinjenju više kaznenih djela. Protiv 11 osoba kaznena ce prijava ici redovnim putem.

Službenici pomorske policije su u suradnji s djelatnicima Ine prikazivali lažne racune za gorivo koje su ulijevali u svoja plovila te su umjesto dizela i eurodizela ulijevali plavi dizel koji je upola jeftiniji. Razliku su dijelili medusobno, a samo za šestomjesecnog trajanja akcije oštetili su državni proracun za oko 240 tisuca kuna. Osim što su utržili gorivo i višak dnevnica, «dirty cops» su oduzimali ribu Talijanima u krivolovu, ali i sami nezakonito ribarili te ulov preprodavali po restoranima duž obale.

Prijave za zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava redovnim putem, osim petorici osumnjicenih mornara, slijede dvojici djelatnika Ine, dvojici ribara, vlasnici privatnih apartmana u Veloj Luci koja je izdavala policajcima fiktivne racune za nocenja te gradaninu koji je uzimao povoljnije gorivo bez racuna.


Podijeli: Facebook Twiter