Pomorcima posao na lanseru raketa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski pomorci traženi su po cijelom svijetu i to nije neka novost, ali jest ako im se ponudi zapošljavanje na brodu i platformi za lansiranje raketa. Placa je više nego dobra, oko 80.000 kuna mjesecno, a traži se pet pomoraca.

Brod se zove "Sea Launch", izgraden je i porinut 1997. u škotskom brodogradilištu Govan u Glasgowu, odakle je otplovio u Rusiju, gdje je ugradena specijalna oprema za upravljanje i kontrolu lansiranja raketa. "Sea Launch" je dug oko 200 metara, nosivosti 34.000 tona i opslužuje ga 240 clanova posade.

Oglas je objavljen na internetskom portalu za zapošljavanje pomoraca Maritime Connector, kojeg je pokrenula rijecka tvrtka Nexus, gdje su takoder ostali iznenadeni informacijom da negdje uopce postoji brod takve namjene. Naravno, oglaj je objavljen i u drugim zemljama.



"Sea Launch" je specijalan brod koji koristi mobilnu morsku platformu za ekvatorijalna lansiranja komercijalnih tereta na specijaliziranim Zenit 3SL raketama. Od travnja 2009. sastavio je i lansirao 30 raketa, a redom je bila rijec o komercijalnim teretima, tocnije komunikacijskim satelitima namijenjenim geostacionarnoj orbiti za klijente kao što su Echo Star, DirecTV, XM Satellite Radio, and PanAmSat.

Ovaj morski lansirni sustav omogucava da se rakete mogu lansirati s optimalnih pozicija, znatno povecava kapacitet tereta i smanjuje troškove u usporedbi s kopnenim lansirnim rampama. Cetiri kompanije iz SAD-a, Norveške, Rusije i Ukrajine bile su vlasnice broda za lansiranje raketa, koji je registriran na Kajmanskim otocima. Od prošle godine vecinsko vlasništvo preuzela je ruska kompanija.


Podijeli: Facebook Twiter