Pomorci Vicic i Bilandžija se oporavljaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica hrvatskih pomoraca spašenih u dramaticnoj akciji španjolskih i portugalskih spasilaca nakon potonuca teretnog broda «Kea», zapovjednik Vlatko Vicic iz Rijeke i elektricar Milan Bilandžija iz Mavrinaca kraj Rijeke, u dobrom su stanju unatoc pretrpljenom šoku i lakšim tjelesnim ozljedama, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru Mats Ruhne, izvršni direktor švedske kompanije Holy House Shipping, u cijoj floti je brod plovio.

Do potonuca broda došlo je, prema njegovim rijecima, u izuzetno teškim vremenskim uvjetima, u vodama Atlantika oko 160 nautickih milja sjeverozapadno od Rta Vilano u španjolskoj Galiciji.

- More je pocelo prodirati u brod, uslijed cega se on tijekom noci nagnuo za cak šezedeset stupnjeva. Zapovjednik Vicic okupio je posadu na mostu i u zoru, pola sata prije potonuca, dao nalog za napuštanje broda. Sve se dogadalo po iznimno lošem vremenu i velikim valovima tako da, nažalost, posada uopce nije bila u mogucnosti spustiti camac za spašavanje niti aktivirati ijednu od splavi. Ljudi su doslovce skakali u olujno more. Spašeni su uz pomoc helikoptera, ali nažalost, dvojica od 24 clana posade su nestala i za njima se još uvijek traga.

- Hrvatski pomorci su danas bili u bolnici u La Coruni radi saniranja ozljeda koje su zadobili prilikom havarije, ali srecom, niti jedan od njih nije teže ozlijeden pa ce iz bolnice biti premješteni u hotel, rekao je Ruhne.


Podijeli: Facebook Twiter