Pomorci švercali 14 tona cigareta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijun i pol eura vrijedan šverc cigareta i preprodaju na talijanskom tržištu u što je bila upletena posada Jadrolinijinog broda "Zadar" raskrinkala je financijska policija u Anconi. Uhicen je jedan clan posade, dok ih je još deset zaradilo prijave. Medu njima, doznajemo, nije kapetan broda. U lisicama je završio i jedan radnik iz luke Ancona.

Okoncana je tako gotovo dvogodišnja istraga šverca cigareta izmedu Hrvatske i Italije kojim je organizirana krijumcarska skupina oštetila talijanski proracun za 2,6 milijuna eura te ostvarila zaradu od 1,4 milijuna eura. Uspjeli su prokrijumcariti i preprodati 14 tona cigareta, odnosno 725 tisuca kutija.

Nadziruci promet cigaretama izmedu Hrvatske i Italije, posebno na brodskoj liniji izmedu Splita i Ancone, istražitelji su otkrili nezakonitu suradnju clanova posade i pojedinih luckih radnika. Naime, iz brodskog duty free shopa na obalu su skrivene u jaknama ili torbama iznošene cigarete koje su kasnije preprodavane u Anconi i njezinoj okolici. Narucivane su preko telefona ili SMS-ovima, i to šifriranim rjecnikom kao "sendvici" ili "bijele i crvene majice". S obzirom na to da su cigarete krijumcarili s broda skrivajuci ih ispod odjece, akcija je po tome dobila kodni naziv "Snagatori s mora".

Cigarete su se, kao što je uobicajeno u duty free trgovinama, na brodu mogle nabaviti po puno povoljnijoj cijeni: one od 4,30 eura mogle su se kupiti za 1,30 eura po kutiji. Da bi udovoljili izbirljivoj klijenteli, krijumcari su ih opskrbljivali iskljucivo cigaretama s natpisima na talijanskom.

Ništa ne sluteci, nadležni u Jadroliniji uredno su duty free shop na brodu opskrbljivali cigaretama te ostalim proizvodima što su ih tražili putnici, ali i posada. Ubrzo se pokazalo da je potražnja za cigaretama na brodu znacajno porasla, što je odmah zainteresiralo i istražitelje. S nalogom tužitelja iz Ancone policija je obavila 14 pretraga: sedam u Anconi, cetiri u Falconari Marittimi, dvije u Osimu i jednu u Polverigi.

U cetvrtak su u Upravi Jadrolinije potvrdili da je jedan njihov clan posade uhicen u Italiji, no još im nije bilo poznato o kojem se kaznenom djelu radilo.

- "Jadrolinija" u svakom slucaju suraduje s talijanskim istražiteljima na slucaju, porucuju iz hrvatskog linijskog brodskog prijevoznika.


Podijeli: Facebook Twiter